Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Hoe beleg je in commodities?
Beeld: iStock

Hoe beleg je in commodities?

Grondstoffen worden van oudsher gezien als een bescherming tegen inflatie. Het nadeel is echter dat ze volatiel kunnen zijn. Op welke manieren kunt u hier blootstelling aan krijgen?

Deskundigen hebben het bij beleggen in commodities vaak over ‘hedgen’. Dat komt omdat grondstoffen doorgaans een lage correlatie hebben met aandelen en obligaties. Hierdoor kunnen ze bescherming bieden tegen dalingen op de aandelen- en obligatiemarkten.

Bovendien worden grondstoffen ook gezien als een bescherming tegen inflatie, omdat stijgende consumentenprijzen vaak samenhangen met stijgende grondstoffenprijzen. Grondstoffen zijn echter volatiel, omdat ze meebewegen met de ups en downs van de wereldeconomie en de prijzen bepaald worden door de wereldwijde vraag en aanbod.

Voor de meeste beleggers met een lange tijdshorizon is beleggen in aandelen via indexfondsen met lage kosten het verstandigst, meent professor Robert Johnson op de Amerikaanse beleggingswebsite US News Money. Maar voor wie grondstoffen als hedge wil benutten, geldt als vuistregel om slechts zo’n 5% van de portefeuille daarvoor te gebruiken. Waarom kan beleggen in commodities wenselijk zijn en op welke manier kan er blootstelling worden verkregen?

Types grondstoffen

Grondstoffen vallen onder te verdelen in twee hoofdcategorieën:

  • Harde grondstoffen (hard commodities)
    Dit zijn natuurlijke hulpbronnen, zoals metalen als goud, koper en ijzererts, en energieproducten als aardgas, olie en steenkool.

  • Zachte grondstoffen (soft commodities)
    Deze worden verbouwd of gefokt, zoals varkens, runderen, katoen, koffie, cacao, maïs, tarwe en sojabonen.

Olie en industriële metalen zijn over het algemeen genomen het meest cyclisch en landbouw het meest weersafhankelijk, zegt Michael Ashley Schulman van Running Point Capital.

Grondstoffen als bescherming tegen inflatie

De S&P GSCI-grondstoffenindex is dit jaar zo’n 8% gedaald. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien de inflatie ook afneemt. Grondstoffen als geheel, hebben de neiging om beter te presteren met een stijgende rente dan met dalende rente. Met name energie en industriële metalen hebben het in het verleden veel beter gedaan bij stijgende rente dan bij dalende rente, merkt Jim Wiederhold (S&P Dow Jones Indices) op. Welke grondstoffen beleggers moeten overwegen hangt af van hun vooruitzichten voor de rente.

Grondstoffen als middel om te spreiden

De relatie tussen grondstoffen en inflatie is een van de redenen waarom ze anders presteren dan aandelen en obligaties. Die financiële activa doen het doorgaans beter wanneer de inflatie stabiel is of afneemt.

Als de rente stijgt, zoals onlangs het geval was, dalen de obligatiekoersen omdat ze minder aantrekkelijk worden op de secundaire markt. En de stijgende rente maakt het voor bedrijven duurder om geld te lenen.

Obligatiebelegger Pimco wijst erop dat grondstoffen als 'reële activa' doorgaans anders reageren op veranderende economische fundamenten dan 'financiële activa' zoals aandelen en obligaties. De lage correlatie tussen grondstoffen en aandelen en obligaties levert een belangrijk voordeel op. Hierdoor zorgen grondstoffen voor diversificatie in de portefeuille.

3 manieren om in grondstoffen te beleggen

Met uitzondering van goud willen beleggers doorgaans geen fysieke grondstoffen kopen. Er zijn beleggingsinstrumenten die het eenvoudiger maken om blootstelling te krijgen aan de grondstoffenmarkt, zoals fondsen, aandelen en futures.

1. Grondstoffenfondsen

Exchange-traded funds (ETF's), exchange-traded notes (ETN's) en beleggingsfondsen behoren waarschijnlijk tot de eenvoudigste manieren voor beleggers om blootstelling aan verschillende grondstoffen te verkrijgen zonder de fysieke activa direct te bezitten.

Via die fondsen kan breed gespreid worden om het risico te minimaliseren. Schulman waarschuwt er wel voor dat ETN's naast het grondstoffenrisico ook het kredietrisico kennen van de financiële instelling die ze heeft uitgegeven.

2. Grondstofaandelen

Een andere manier om blootstelling aan grondstoffen te krijgen is door aandelen te kopen van de bedrijven die ze produceren. Maar houd er rekening mee dat beleggingen in bijvoorbeeld mijnbouwers of oliemaatschappijen bredere risico’s met zich meebrengen.

3. Termijncontracten

Termijncontracten in grondstoffen, ook wel futures genoemd, zijn overeenkomsten om op een bepaald moment in de toekomst grondstoffen te kopen en te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Handelen in futures gaat gepaard met speculatie en vereist kennis van de specifieke grondstof. Deze manier is minder geschikt voor beginnende beleggers.

Lees ook: Zwakte bij grondstoffen blijft aanhouden