Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Buffett concentreert zijn beleggingen in deze 4 sectoren
Beeld: Nick Webb CC-BY-2.0

Buffett concentreert zijn beleggingen in deze 4 sectoren

De beleggingskeuzes van Warren Buffett kunnen altijd op veel belangstelling rekenen. Over zijn succesformule zijn al boeken volgeschreven. Maar zijn voorliefde voor portefeuilleconcentratie krijgt doorgaans te weinig waardering.

Volgens Buffett is diversificatie alleen iets voor beleggers die niet weten wat ze doen. Maar liefst 93% van Buffetts beleggingsportefeuille is belegd in slechts vier sectoren, schrijft The Motley Fool.

De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf wordt gevolgd door meer dan 30.000 beleggers. Zij willen graag horen hoe Buffett denkt over de Amerikaanse economie en bepaalde aandelen op de lange termijn.

Sinds hij in 1965 topman van Berkshire werd, lag Buffets gemiddelde jaarlijkse totale rendement, inclusief uitgekeerde dividenden, tweemaal zo hoog als bij de S&P 500 (19,8% tegen 9,9%). Hij blijkt het vooral te halen uit deze vier sectoren: technologie, financials, consumptiegoederen en energie.

Technologie is goed voor bijna de helft van Buffetts portefeuille

Bijna de helft van de portefeuille heeft Berkshire Hathaway belegd in technologie. Het gaat in totaal om 166,7 miljard dollar (49,9% van het belegd vermogen). Apple is daarbij de grootste deelneming. Alleen dat aandeel is al goed voor 157,3 miljard dollar van de 166,7 miljard dollar aan belegd vermogen in de techsector.

Volgens Buffett is Apple een beter bedrijf dan alle andere die hij heeft. Het is een vrij constant merk met de meeste waarde ter wereld en het heeft een trouw klantenbestand. Nog belangrijker is de innovatiedrift. Apple vernieuwt de populaire iPhone en andere producten doorlopend, en is daarnaast bezig zijn aandacht te verleggen naar abonnementsdiensten. Dat moet leiden tot een hogere operationele marge en minder inkomensschommelingen als de vervangingscycli van fysieke producten eraan komen.

Activision Blizzard is een andere interessante belegging van Buffett. Eigenlijk is Buffett een langetermijnbelegger, maar op zijn positie van 3,8 miljard kan hij een mooie winst maken als de overname door Microsoft doorgaat.

Financials

Ook al komen financiële aandelen qua weging in de verste verte niet in de buurt van technologie, het totale aantal participaties in de financiële sector toont aan dat Buffett zijn geld graag aan het werk zet in bank-, krediet- en verzekeringsaandelen. Ruim een vijfde van zijn portefeuille zit erin, met een totale waarde van 69,8 miljard dollar (20,9% van het belegd vermogen).

Berkshire Hathaway heeft ruim een dozijn financials in bezit. Drie daarvan zijn goed voor het leeuwendeel. Dat zijn Bank of America, American Express en Moody's.

Bank of America is Berkshire's op één na grootste holding naar marktwaarde. De bank profiteert van de snelle rentestijging. De rentegevoeligheid van Bank of America is groot: elke rentestijging levert miljarden dollars aan extra nettorentebaten op.

Buffett belegt al 30 jaar in American Express. Het is een van de belangrijkste betalingsverwerkers in de VS en trekt consumenten met een hoog inkomen aan. Die zijn minder geneigd om hun bestedingspatroon aan te passen bij stijgende inflatie of een bescheiden economische zwakte.

Kredietbeoordelaar Moody’s is een van Buffetts beste investeringen aller tijden. Nu de rente stijgt wordt het segment Moody's Analytics, dat zich richt op risicobeoordeling en naleving van bedrijfsregels, steeds belangrijker.

Consumptiegoederen met voorspelbare kasstromen

Sinds het begin van de eeuw vormen de consumptiegoederen een steeds kleiner percentage van de portefeuille. Zes aandelen zijn goed voor een weging van 11,8% in de portefeuille van Buffett (39,6 miljard dollar). Deze consumptiegoederen bieden voorspelbaarheid van de cashflow. Hoe goed of slecht de aandelenmarkt of de economie het ook doet, consumenten kopen bepaalde goederen en diensten altijd.

Coca-Cola is daar een goed voorbeeld van. Het product wordt verkocht in alle landen ter wereld (met uitzondering van slechts drie!) en heeft 26 merken met een jaarlijkse omzet van minstens 1 miljard dollar. Coca-Cola is ongetwijfeld het bekendste consumptiemerk ter wereld. Met zijn uitstekende marketing, sterke prijszettingsvermogen en bekende merken heeft Coke weinig moeite om gestaag resultaat te boeken.

Een andere grote deelname is Kraft Heinz, met meer dan een dozijn bekende merken. Tijdens de pandemie profiteerde Kraft Heinz van de lockdowns omdat consumenten massaal de gemakkelijk te bereiden maaltijden en snacks aten.

Groot in fossiel met slechts twee aandelen

De vierde sector is energie, goed voor een weging van 10,1% van het belegd vermogen. Deze 33,7 miljard dollar zit in slechts twee aandelen: Chevron en Occidental Petroleum. Daarmee geeft Buffett heel duidelijk aan dat hij en zijn team verwachten dat de spotprijs voor ruwe olie (en mogelijk aardgas) nog jaren hoog zal blijven.

Chevron en Occidental Petroleum zijn brede energiebedrijven. Hoewel zij beide hogere marges genereren uit boringen, exploiteert Chevron pijpleidingen, chemische fabrieken en raffinaderijen, terwijl Occidental ook chemische activiteiten heeft. Deze nevenactiviteiten kunnen beide bedrijven helpen hun bedrijfsresultaten af te dekken als de prijs van ruwe olie daalt.

Het grootste verschil tussen deze twee energieaandelen is hun balans. Chevron heeft wellicht de sterkste en meest flexibele balans onder de energiemultinationals. Occidental Petroleum gaat nog altijd gebukt onder een schuldenlast die is ontstaan door de overname van Anadarko in 2019.

Lees ook: Doe als Buffett - en stop met het checken van de portefeuille