Word abonnee en neem Beursduivel Premium
3 betrouwbare dividendverhogers in de aanbieding
Beeld: iStock

3 betrouwbare dividendverhogers in de aanbieding

Veel beleggers zijn bekend met de dividend-aristocraten (de term Dividend Aristocrats is een geregistreerd handelsmerk van Standard & Poor's Financial Services LLC). Dat zijn aandelen van bedrijven in de S&P 500 die hun dividend ten minste 25 jaar op rij hebben verhoogd.

Maar er is een nog elitegroep van dividendaandelen die niet zoveel aandacht krijgt. Dividendkoningen hoeven geen onderdeel te zijn van de S&P 500, maar ze moeten wel aan een ander criterium voldoen: minstens vijftig opeenvolgende jaren van dividendverhoging.

Stijgende prijzen, hoge energiekosten en vertragende economische groei betekenen dat dividendaandelen bij de weinige zaken horen waar beleggers op kunnen rekenen: solide bedrijven die zich inzetten om waarde terug te geven aan aandeelhouders. En de bedrijven die consequent hun uitbetaling verhoogden presteerden de afgelopen vijftig jaar beter dan alle andere categorieën aandelen.

Het zijn er maar 47 - het is een zeer exclusieve lijst. Zeven ervan zijn het afgelopen jaar met 10% tot 30% in koers gedaald, en daaronder zijn er drie met een zeer ruim dividendbeleid:

Leggett & Platt

Leggett & Platt maakt matrassen, kussens, vloeren en autostoffering. Daarmee is het conjunctuurgevoelig. Door de koersdaling die daar verband mee houdt, is het dividendrendement nu 7% - en een bedrijf dat al 52 jaar achtereen zijn dividend verhoogt, gaat naar alle waarschijnlijkheid niet zomaar ten onder.

Black Hills

Black Hills levert gas en stroom aan 1,3 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten. Nutsbedrijven zijn misschien saai, maar wel betrouwbaar: ook Black Hills heeft zijn dividend al 52 jaar achter elkaar verhoogd. De koers is gedaald toen het bedrijf besloot een tijd wat minder te investeren, maar daar komt volgend jaar verandering in. Intussen is het dividendrendement gestegen naar 4,5%.

Northwest Natural

Ook Northwest Natural is een nutsbedrijf: het levert gas en water. De koers daalde omdat de zwaar gereguleerde sector de gestegen kosten niet direct aan zijn klanten kan doorberekenen, maar is alweer aan het herstellen.  De grootste koning op deze lijst heeft zijn dividend al 67 jaar op rij verhoogd, en rendeert nu 4,8%.

Lees ook: 2 maandelijkse dividendbetalers met oogverblindende rendementen

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 01 maart

  1. China inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  2. Aegon jaarcijfers
  3. Corbion jaarcijfers
  4. Heijmans jaarcijfers
  5. IMCD jaarcijfers
  6. NL inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  7. EU Inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  8. EU inflatie feb (voorlopig)
  9. EU werkloosheid feb
  10. VS inkoopmanagersindex diensten S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht