Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Laait sluimerende handelsoorlog tussen VS en China weer op?

Laait sluimerende handelsoorlog tussen VS en China weer op?

Niet alleen de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan hebben wereldwijd voor veel onrust op de financiële markten gezorgd; de War on Technology heeft dat eveneens.

Ook die laatste is nog steeds in volle gang. Het feit dat de Verenigde Staten en Europa de wereld niet langer naar hun hand kunnen zetten, is lang niet overal geaccepteerd en het zorgt sowieso voor een speelveld vol onderhuidse spanningen. De strijd wordt vooral op economisch vlak uitgevochten.

ASML

Zoals bekend willen de Verenigde Staten de uitvoer van technologie naar China sterk aan banden leggen. Zo wist Reuters al te melden dat de exportban van chipmachines van ASML naar China zal worden uitgebreid. Volgens welingevoerde bronnen wil de VS de levering van (minder geavanceerde) DUV-machines aan zes chipfabrieken in China verder beperken. ASML moet iedere keer een exportvergunning aanvragen als het bepaalde oudere machines wil verschepen.

De regering-Biden wil voorkomen dat China de eigen chipindustrie verder ontwikkelt. ASML heeft zelf eerder al aangegeven dat vergelijkbare maatregelen geen materieel effect hebben op de vooruitzichten voor dit jaar en verder.

Wel plaatst topman Wennink terecht de nodige kanttekeningen bij dergelijke maatregelen. Volgens hem vergroot China de inspanningen om lithografiemachines te bouwen die kunnen concurreren met die van ASML naarmate het meer onder druk wordt gezet. En, zoals hij er cynisch aan toevoegde, de wetten van de fysica zijn overal ter wereld gelijk.

AI-chips

Dat kan dan zo zijn, maar Washington wil ook de verkoop van AI-chips verder aan banden leggen. De verkoop van de minder krachtige chips die Nvidia eerder dit jaar speciaal voor de export naar China ontworpen heeft om daarmee de verplichte exportvergunningen te ontwijken, zal hierdoor waarschijnlijk geraakt worden.

Wellicht kan Nvidia de chips nog wat verder afschalen, maar of ze dan nog steeds interessant zijn voor afnemers?

Op dit nieuws daalde de koers van Nvidia in ieder geval zo’n 2 tot 3%, maar of beleggers daar nu echt wakker van zullen liggen? Als je bedenkt dat de koers van het aandeel dit jaar al bijna verdrievoudigd is, valt dat nog alleszins mee. Nvidia zit dan ook als een spin in het steeds groter wordende AI-web.

Deglobalisering

Het gevolg van de War on Technology is de trend naar deglobalisering. Westerse bedrijven halen niet alleen hun productiefaciliteiten voor een deel terug naar huis of naar bevriende landen zoals Japan, maar landen investeren ook zelf op grote schaal in het binnenhalen van chiptechnologie in de breedste zin van het woord.

De Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en India zijn in dat licht eerder al overeengekomen om meer dan $100 miljard aan subsidies beschikbaar te stellen om chipmakers over de streep te trekken te investeren in fabrieken in die landen.

Nvidia toont zich in ieder geval welwillend. Het bedrijf wil naar eigen zeggen een internationaal bedrijf zijn en daar zou een investering in Europa prima in passen.

Ongetwijfeld zal Europa het bedrijf met de nodige subsidie definitief over de streep proberen te trekken. Het Europees Parlement heeft immers een plan van in totaal €43 miljard aan investeringen in de Europese chipsector goedgekeurd om het afgekalfde marktaandeel van Europa op chipgebied te verdubbelen.

Het is een schijntje vergeleken met de $280 miljard die de regering-Biden heeft vrijgemaakt voor dergelijke investeringen. Met de Europese Chips Act zou Europa minder afhankelijk van China en de Verenigde Staten moeten worden en mee kunnen blijven - of beter gezegd: gaan - doen met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht