Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hopen farmaceuten en biotechbedrijven grote doorbraken te kunnen bewerkstelligen. Deze ontwikkeling kan de aandelen op de lange termijn een boost geven.
InvestorPlace selecteert er drie die al volop gebruikmaken van AI in hun zoektocht naar nieuwe medicijnen. En dit zijn nog maar een paar van de bedrijven die aan de vooravond kunnen staan van belangrijke ontdekkingen.
Kunstmatige intelligentie maakt het ontdekkingsproces van medicijnen veel sneller en goedkoper. De meeste kandidaat-geneesmiddelen die ontwikkeld worden, mislukken. Volgens Nature heeft naar schatting 86 procent van de kandidaat-geneesmiddelen die tussen 2000 en 2015 zijn ontwikkeld niet voldaan aan de gestelde eisen.
Volgens adviesbureau McKinsey duurt het tegenwoordig meer dan tien jaar om een geneesmiddel te ontdekken en te ontwikkelen. Dat kan allemaal anders worden door gebruik te maken van AI, waarmee de ontwikkelingstijd kan worden gereduceerd tot misschien maar een jaar. Daar kunnen biotech- en farma-aandelen van profiteren.
Schrodinger zet AI volop in
Schrodinger maakt AI-software om het ontdekkingsproces van medicijnen te versnellen. Het systeem van Schrodinger vergroot de kans aanzienlijk om moleculen te vinden die uiteindelijk succesvolle behandelingen kunnen worden.
Een groot aantal bedrijven gebruikt al AI-software om te bepalen welke moleculen het beste samenwerken om een succesvol medicijn te maken. Het bedrijf zelf is bezig met een Fase I-studie naar MALT 1-remmers, die kunnen helpen bij de behandeling van verschillende vormen van lymfeklierkanker.
Bristol-Myers Squibb werkt nauw samen met Schrodinger
Bristol Myers-Squibb heeft zijn samenwerking met Schrodinger uitgebreid en maakt gebruik van dezelfde AI-technologie voor het versneld ontdekken van medicijnen. De samenwerking richt zich onder meer op de ontwikkeling van behandelingen voor neurologische ziekten.
De twee bedrijven werkten al samen aan geneesmiddelen voor oncologie en immunologie. Dat biedt goede vooruitzichten voor Bristol Myers-Squibb op de langere termijn. Ontwikkelingen rond het kankermedicijn Opdivo van de farmaceut zijn ook positief voor het aandeel.
Er worden steeds meer soorten kanker gevonden waar Opdivo tegen blijkt te werken. De Europese Unie heeft Opdivo onlangs goedgekeurd als behandeling voor melanoom en resultaten van een Fase 3-studie naar het medicijn als eerstelijnsoptie voor patiënten met blaaskanker waren gunstig.
Exscientia test zijn AI-technologie in de praktijk
Net als Schrodinger gebruikt Exscientia AI om het ontdekkingsproces van medicijnen goedkoper, sneller en efficiënter te maken.
Zo is al een medicijn ontwikkeld dat klinische tests is ingegaan in samenwerking met Bristol-Myers Squibb en een ander medicijn dat wordt getest in samenwerking met Sumitomo, een grote Japanse medicijnenproducent. Bovendien start Exscientia samen met het Chinese GT Apeiron een Fase 1/2-onderzoek naar een potentiële kankerbehandeling.