Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Texaf ziet verslechtering veiligheidssituatie in Congo

(ABM FN) Texaf heeft in 2020 het bedrijfsresultaat zien stabiliseren, maar heeft steeds meer last van de verslechtering van het ondernemersklimaat en de veiligheidssituatie in Congo. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de cijfers van het bedrijf dat actief is in de Democratische Republiek van Congo.

De huurprijzen binnen de vastgoedivisie van Texaf stegen met 0,5 procent tot 19,3 miljoen euro. Het recurrente bedrijfsresultaat bij de vastgoedactiviteiten daalde dan weer met 2,5 procent tot 9,1 miljoen euro. Onder meer door hogere kosten voor veiligheid en een brand in augustus waardoor kantoren van Texaf schade opliepen.

De steengroeveactiveiten werd getroffen door de maandenlange onderbreking van bepaalde werven en door productieproblemen, maar toch konden de verkopen licht stijgen met 4 procent tot 2,6 miljoen euro. Toch besloot het management om een bijkomende afschrijving te boeken waardoor de afschrijvingen op de mijn stegen tot 4,5 miljoen euro in 2020.

Het nettoresultaat daalde met 48,8 procent van 10,9 miljoen euro naar 5,6 miljoen euro, als gevolg van waardevermindering van de vastgoedportefeuille en een daling van uitgestelde belastingen.

Texaf wil over 2020 een 11 procent hoger dividend voorstellen van 0,90 euro per aandeel.

Outlook

De groep verwacht dat onder voorbehoud van de pandemie de resultaten in 2021 zullen verbeteren. Zo zijn er nieuwe projecten gestart in Petit-Pont sinds december 2020 en Bois Nobles vanaf april 2021 voor verhuur wat positief moet bijdrage aan de resultaten.

Voor de steengroeve is er weinig duidelijkheid, maar de doorgevoerde operationele verbeteringen zouden de marge kunnen verbeteren, aldus de groep.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Hogere omzet Texaf in eerste kwartaal
  2. Texaf positief gestemd voor 2024

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Texaf kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht