Word abonnee en neem Beursduivel Premium
EssilorLuxottica betaalt toch volle pond voor GrandVision

EssilorLuxottica betaalt toch volle pond voor GrandVision

(ABM FN-Dow Jones) EssilorLuxottica betaalt toch de volle prijs voor GrandVision, die was overeengekomen voorafgaand aan de coronacrisis. Dat maakte het Italiaans-Franse optiekbedrijf dinsdag nabeurs bekend.

"Na alle opties te hebben overwogen, hebben we besloten om door te gaan met een onverwijlde afronding van de deal", stelden CEO Francesco Milleri en plaatsvervangend CEO Paul du Saillant in een verklaring. "Nu de branche na de pandemie terugkeert naar groei geloven wij dat dit het perfecte moment is om ons detailhandelsnetwerk uit te breiden." 

Aandeelhouders van EssilorLuxottica stemden dinsdag voor het plan om het belang van 76,72 procent van HAL in GrandVision te kopen voor de in 2019 overeengekomen prijs van 28,42 euro per aandeel.

Die beslissing is gunstig voor de verkoper, meerderheidaandeelhouder HAL Holding, aangezien veel analisten en beleggers rekening hielden met een verlaging van de overnameprijs.

De coronacrisis en een verloren arbitrageprocedure dreigden roet in het eten te gooien voor HAL. GrandVision schond met opzet de overnamevoorwaarden, luidde het oordeel, door geen informatie te geven over de impact van de pandemie op de resultaten.

Analisten verwachtten dat EssilorLuxottica deze uitkomst zou aangrijpen om de prijs te heronderhandelen. Het aandeel GrandVision sloot maandag op 24,70 euro, anticiperend op een forse korting.

Toch was er ook reden voor EssilorLuxottica om te betwijfelen dat ze zo'n grote korting zou kunnen bedingen, nu de zonnebrillenbranche zich snel herstelt. Daarvoor hoeven ze alleen maar naar de eigen winkels te kijken en hebben ze de cijfers van GrandVision nauwelijks nodig, merkte Robert Jan Vos van ABN AMRO Oddo op.

Ook was er voor de investeerders van HAL geen reden om een prijs onder de boekwaarde te accepteren. De overname levert HAL 7,2 miljard euro op. 

(Herhaling van eerder gepubliceerd bericht om technische redenen)

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ESSILORLUXOTTICA kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

HAL Trust kopen verkopen

100% zegt kopen

6 stemmen