Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Biocartis ziet omzet stijgen
Beeld: Biocartis

Biocartis ziet omzet stijgen

(ABM FN) Biocartis heeft in de eerste helft van 2022 de omzet zien stijgen, en kondigde een herfinanciering aan. Dit bleek donderdag uit de cijfers van het diagnosticabedrijf. 

De productinkomsten stegen van 18,5 naar 20,3 miljoen euro, waarvan 16,5 miljoen euro uit de verkoop van 153.000 cartridges kwam en 3,8 miljoen van de verkoop van instrumenten. 

De brutowinst op productverkopen steeg met 370 procent tot 6,6 miljoen euro, wat een brutomarge van 32 procent betekent. 

In de eerste zes maanden van dit jaar verbruikte Biocartis 19,2 miljoen euro aan cash, waardoor de kaspositie eind juni 19,7 miljoen euro bedroeg. De cashburn lager ruim 9 miljoen euro lager dan een jaar eerder.

Herfinanciering

Het bedrijf kondigde ook een herfinanciering aan via een herkapitalisatie om de kaspositie te versterken en zo de groei te ondersteunen. 

Biocartis is van plan om schulden af te lossen via een gedeeltelijke omzetting in kapitaal van converteerbare obligaties met vervaldatum in 2024. Obligatiehouders kunnen hun obligaties ook ruilen tegen korte en lange termijn obligaties.

Ook gaat het bedrijf voor 25 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven. 

Daarmee hoopt Biocartis 66 miljoen euro op te halen om de liquiditeit te helpen beheren totdat het bedrijf het operationele break-evenpunt bereikt.

De transacties worden gesteund door belangrijke bestaande investeerders, aldus Biocartis.

“Gezien de recente moeilijke omstandigheden op de financieringsmarkten zijn wij van mening dat deze regelingen een belangrijke bevestiging zijn van het waardevoorstel van Biocartis”, aldus CEO Herman Verrelst in een toelichting. 

Outlook 

“We liggen op schema om onze jaardoelstellingen te realiseren en we hebben ook belangrijke vooruitgang geboekt in het veiligstellen van toekomstige groei”, aldus de topman. En zo handhaafde Biocartis ook de outlook voor dit jaar. De productinkomsten voor 2022 komen naar verwachting aan de onderkant van de aanvankelijke vork van 50 en 55 miljoen euro te liggen. 

De brutomarge zal tussen 25 en 30 procent liggen.  De cashburn moet dan weer dalen naar 43 tot 47 miljoen euro.

Nieuwe test

In een apart persbericht liet Biocartis ook weten dat het de Merlin Assay test van SkylineDx voor melanoompatiënten in Europa zal commercialiseren. Er werden geen financiële details gedeeld. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Biocartis stelt publicatie jaarverslag uit
  2. Biocartis sluit samenwerking met Merck

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Biocartis kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht