Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Uitgelicht: dure herfinanciering voor Biocartis
Beeld: Biocartis

Uitgelicht: dure herfinanciering voor Biocartis

(ABM FN) Biocartis heeft tegelijk met de halfjaarcijfers ook een herfinancieringsplan voorgesteld waarmee het 66 miljoen euro zal ophalen, om zo over voldoende cash te beschikken om tot 2024 door te kunnen, aldus Degroof Petercam.

Maar de voorwaarden van deze financiering vielen tegen en beleggers straften dit flink af, waardoor de koers op donderdag met 20 procent daalde en de week met 13,9 procent verlies afsloot op 1,41 euro.

Hoewel de herfinanciering enige verlichting brengt, gaat dit wel gepaard met een hoge kostprijs voor de aandeelhouders, zei analist Kris Kippers van Degroof, wat het opwaarts potentieel van het aandeel op korte termijn beperkt.

De herfinanciering, die tot stand kwam via een herkapitalisatie, moet de kaspositie versterken om de groei te ondersteunen, aldus Biocartis.

De diagnosticaspecialist, gevestigd in de buurt van Mechelen, is van plan om de schulden terug te dringen door converteerbare obligaties die in 2024 vervallen om te zetten in aandelen.

Concreet gaat het om de terugbetaling van 10 procent van de uitgegeven obligaties. De looptijd van de resterende uitstaande obligaties is verlengd tot november 2027.

Verder krijgen de houders van bestaande converteerbare obligaties de mogelijkheid geboden om deze om te ruilen tegen nieuwe, op voorwaarde dat ze ten minste voor 25 miljoen euro in de nieuwe converteerbare obligaties investeren.

Daarnaast zal de onderneming ook nieuwe aandelen uitgeven voor een bedrag van 25 miljoen euro.

Ten slotte zullen bepaalde bestaande obligatiehouders een nieuw lening verstrekken, die nog eens 16 miljoen euro in contanten zal opleveren.

Biocartis hoopt zo in totaal 66 miljoen euro op te halen.

De transacties krijgen de steun van een aantal belangrijke bestaande investeerders, voegde Biocartis toe, maar moeten nog wel worden goedgekeurd. Daartoe zal een bijzondere vergadering van aandeelhouders en obligatiehouders worden gehouden. Biocartis verwacht de transacties tegen het einde van het jaar te kunnen afronden.

"Gezien de recente moeilijke omstandigheden op de financieringsmarkten zijn wij van mening dat deze regelingen een belangrijke bevestiging zijn van het waarde voorstel van Biocartis", aldus CEO Herman Verrelst in de verklaring van donderdagochtend.

Degroof Petercam wil eerst meer details over de herfinanciering zien, alvorens een advies af te geven, gezien de onzekerheid en de gewijzigde omstandigheden. Ook KBC Securities heeft het advies voor Biocartis opgeschort, maar dat wordt verklaard door de betrokkenheid van KBC bij de herkapitalisatie.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Biocartis stelt publicatie jaarverslag uit
  2. Biocartis sluit samenwerking met Merck

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Biocartis kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht