Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
DAX stierensprint

DAX stierensprint

Op de Europese aandelenmarkten was de laatste weken een stevige correctie gaande. De Duitse beursbarometer, de DAX-Index, ging zelfs met meer dan 12% onderuit. Thans is echter een betrouwbaar omkeerpatroon in de maak, de stieren geven te kennen de uptrend te willen vervolgen. Ik zal de weekgrafiek voor u duiden en aangeven wat de voorwaarden zijn voor een nieuw UP-signaal op mijn Dashboard.

UP-status

De DAX-Index bevindt zich al jarenlang in een sterke uptrend. De gemiddeldelijn beweegt keurig omhoog en ook is een proces van hogere bodems en toppen waarneembaar. In april van dit jaar werd een top gevormd op 12391, waarna een correctiebeweging van start ging. Met overwegend zwarte candles werd de afstand tot de sleepkabel verkleind. Thans lijkt de correctie voorbij, er is namelijk een betrouwbaar omkeerpatroon in de maak, een ‘Morning Star’. Dit patroon bestaat uit een drietal candles, waarbij de body van de middelste candle (de candle van vorige week) onder de bodies van de week ervoor en de week er na ligt. Met de witte candle van deze week wordt het koerspatroon afgerond. Uit onderzoek is gebleken dat dit patroon een betrouwbaarheid heeft van bijna 80%. De RSI veert keurig op vanaf de 50-lijn en mogelijk springt ook de swingteller op +1. Dit is het geval als de index vandaag sluit boven 11414. Mijn Dashboard zal dan een UP-signaal afgeven. De jarenlange uptrend kan dan worden vervolgd richting de rode streep op 11920. Als deze barrière vervolgens wordt geslecht, komt er potentieel vrij naar de jaartop op 12391. Sluit de index vandaag echter onder 11414, dan wordt het UP-signaal een weekje opgeschoven. De vooruitzichten voor de DAX-Index zijn positief, voorwaarde is wel dat de index boven de steun op 10798 blijft bewegen.

Vervolg uptrend

Als de DAX-Index vandaag sluit boven 11414, springt mijn swingteller op +1 en staan alle lampjes op mijn Dashboard op groen. Trendvolgende beleggers kunnen dan overwegen aan de koopkant in actie te komen. Bij een doorbraak van de rode strepen zijn extra koopposities gerechtvaardigd. Het positieve scenario is valide zolang de index boven 10798 noteert. De DAX-stieren zijn aan zet.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht