Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Argenx en Umicore zetten Bel20 lager
Beeld: Euronext

Argenx en Umicore zetten Bel20 lager

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag met verlies gesloten en raakte zo verder weg bij de 4.000 punten.

De Bel20 sloot 0,3 procent in het rood op 3.968,81 punten.

Veel aandacht ging vandaag uit naar de kwartaalupdates van DEME en Agfa. Die werden wisselend ontvangen. Ook de melding dat de Belgische staat een belang van 5 procent heeft opgebouwd in Umicore werd zonder veel gejuich ontvangen.

Na de publicatie van het rapport over de Amerikaanse producentenprijzen, die in april boven de verwachtingen van economen uitkwamen, kwam de Bel20 verder onder druk te staan.

Dit rapport is een voorproefje van de publicatie morgen, als de consumentenprijzen bekend worden gemaakt.

"De aandelenmarkten gingen zowel in de Verenigde Staten als in Europa afwachtend de nieuwe handelsweek in. En waarop gewacht wordt, is vanzelfsprekend het Amerikaanse CPI cijfer (consumenteninflatie) op woensdag", zei Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis.

Hij merkte op dat de consensusverwachting is dat de cijfers die morgen worden gepubliceerd “ een beetje afkoeling” van de inflatie zullen laten zien, maar dat dit niet genoeg zal zijn om de Fed te overtuigen om de rente snel te verlagen.

"De onzekerheid rond de economische statistieken en het verwachte beleid van de Federal Reserve zal daarom nog wel even aanhouden", voegde de econoom toe.

De Fed zal geduldig moeten blijven en het monetaire beleid zijn werk laten doen, zei voorzitter Jerome Powell dinsdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Foreign Banker's Association in Amsterdam. Voorzitter Klaas Knot van de Nederlandse centrale bank liet juist weten dat de ECB veel meer ruimte heeft en dat het te verwachten valt dat de Europese centrale bank in juni de rente gaat verlagen. "Juni zal een goed moment zijn om een eerste stap te zetten", volgens Knot.

Gijsels wees ook de enorme koersstijgingen van enkele 'meme stocks' . Dinsdag openden GameStop en AMC meer dan 100 procent hoger.

"Als de meer speculatieve stukken van de markt plots beginnen te bewegen dan weet je dat een algemene opflakkering in de volatiliteit meestal niet ver af is. Op korte termijn drijft meer speculatie de aandelenmarkten typisch hoger. Op iets langere termijn is dit vaak minder goed nieuws", zei Gijsels.

Op de obligatiemarkt steeg de Duitse tienjaarsrente met een paar basispunten in reactie op het rapport over de producentenprijzen en kwam aan het begin van de avond uit op 2,48 procent.

De euro steeg licht bij het Europese slot en handelde boven 1,08 dollar. Tegelijkertijd werd olie meer dan een procent goedkoper.

De laatste ontwikkelingen tussen China en de Verenigde Staten hadden een grote impact op de prijzen voor ruwe olie. Op dinsdag verviervoudigde Washington de importheffingen op Chinese elektrische voertuigen, van 25 naar 100 procent, waarbij ook strengere heffingen werden opgelegd op andere Chinese producten. De beslissing kwam niet als een verrassing, omdat de markt al enkele dagen anticipeerde op een aanscherping in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Stijgers en dalers

De sterindex had vooral last van de koersdaling van zwaargewicht Argenx, die onderaan de ranglijst noteerde met 3,3 procent koersverlies.

Umicore stond ook onder druk, nadat de Belgische staat een belang van 5 procent heeft genomen in de specialist in metaaltechnologie. Het aandeel sloot 2,7 procent in het rood.

WDP en Melexis trokken de kop met stijgingen van 1,5 en 2,6 procent. Goldman Sachs begon met het volgen van WDP met een koopaanbeveling en een koersdoel van 38,80 euro.

De koers van het aandeel GBL is in de ogen van de holding te laag. En dus wordt de inkoop van eigen aandelen door GBL versneld. GLB won 1,0 procent.

DEME realiseerde in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 900 miljoen euro, zo maakte het bedrijf dinsdagmorgen bekend. Dat is een forse stijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.Degroof Petercam heeft op basis van het kwartaalrapport het koersdoel voor DEME verhoogd van 140,00 naar 165,00 euro. DEME boekte een winst van bijna 5 procent.

Azelis daalde 3,1 procent, na slecht ontvangen cijfers van sectorgenoot Brenntag.

Agfa-Gevaert realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 250 miljoen euro, wat voor analisten een tegenvaller was. En ook de winstgevendheid stond tegen de verwachting in onder druk. KBC Securities verlaagde het advies voor Agfa van Kopen naar Accumuleren. Kepler Cheuvreux liet weten ook opnieuw naar het advies en het koersdoel te zullen kijken. Het aandeel daalde met 13,2 procent.

Nyxoah, dat vanavond een kwartaalupdate publiceert, daalde in afwachting van die update met 4,2 procent.

Unifiedpost won 1,5 procent.

Vastned Belgium steeg 0,7 procent, nadat de vastgoedspecialist gisteravond bekendmaakte dat het de eerste drie maanden van het jaar heeft afgesloten met een lagere EPRA-winst.

De winst van Warehouse Estates Belgium daalde in het eerste kwartaal met 4,3 procent, maakte de vastgoedgroep vanochtend bekend. WEB rapporteerde echter een stijging van de huurinkomsten met 7,8 procent in het kwartaal. De aandelenkoers steeg met 0,3 procent.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Mid kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 juni

    1. NL industriële productie april
    2. FuelCell Q2-cijfers
  2. 11 juni

    1. NL inflatie mei def.
    2. VK werkloosheid april
    3. VS ondernemersvertrouwen MKB mei
    4. Eurocommercial Properties AvA
    5. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht