Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Overnamekoorts!

De AEX is de afgelopen dagen verder gestegen en loopt op richting de weerstand van 500 punten. De 500 punten heeft vanuit technisch perspectief geen waarde, maar is meer een psychologische barrière. De ronde getallen leveren vaak weerstand op, immers U koopt een aandeel voor bijvoorbeeld 24.93 euro en dan zegt U tegen U zelf, als deze op 30 euro staat, dan verzilver ik het. In de orderboeken die onze computergestuurde handelsmodellen dagelijks scannen, zien we heel vaak grote orders op ronde getallen in de orderboeken liggen.

Onze algoritmes spelen daar uiteraard handig op in. In mijn laatste column gaf ik aan dat de AEX, na de non stop stijging van 454 naar 506, even wat stoom mocht afblazen. Dat is nu inderdaad gebeurd door de daling van 506 naar 480. Er is nu weer ruimte voor hogere koersen en wij blijven vasthouden aan ons koersdoel van 518 op korte termijn en de 560 op de iets langere termijn.

TomTom

Deze week werd bekend dat Nokia haar kaartdivisie voor maar liefst 2,8 miljard aan een consortium van Duitse automobielfabrikanten heeft verkocht. Wij kregen gelijk heel veel vragen of dit nu slecht of goed nieuws is voor TomTom? Immers, TomTom heeft een groot aantal jaren terug TeleAtlas overgenomen.

Die overname was toen erg duur betaald, maar zou nu weleens een enorme klapper voor TomTom kunnen opleveren. De tijd van de verkoop van losse navigatie units lijkt achter ons te liggen, daar is de groei inmiddels wel uit. Echter, iedere smartphone heeft tegenwoordig navigatie. Maar, in de automotive sector is nog niet iedere auto die je nieuw koopt van een navigatiesysteem en daar ligt een enorme groeimarkt.

De navigatiekaarten moeten regelmatig geupdate worden en allerlei slimme diensten helpen de autorijder door het verkeer. Wij zijn dan ook van mening dat TomTom de komende maanden veel verder gaat stijgen en we weten inmiddels ook wat de kaartdivisie van TomTom waard is, dus eventuele partijen die bij Nokia achter het net hebben gevist, zouden nu bij TomTom kunnen aankloppen. En bij de huidige overnamekoorts kan TomTom verder op weg naar 12 en 15 euro.

Overnamekandidaten

Fugro, USG People, BinckBank en KPN zijn zomaar een paar fondsen die ook op onze overnamelijst staan. Het zou ons niet verbazen als Altice een bod uitbrengt op KPN. Boskalis kan het belang in Fugro uitbreiden en vanuit Engeland schijnt er interesse te zijn volgens de geruchten voor Binck. Nu de rentes enorm laag zijn, kunnen bedrijven bijna gratis geld ophalen om meer overnames mee te financieren. Wij verwachten dan ook dat de zomerrally nog wel even zal aanhouden en dat we op weg zijn naar hogere koersen.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht