Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Groei verwacht bij medische apparaten

Door de voortschrijdende verbeteringen van computerchips worden medische apparaten steeds beter, compacter en efficiënter. Dat is goed nieuws voor patiënten en goed nieuws voor de medische wereld. Maar ook voor veel beleggers schat ik in. Want door deze ontwikkelingen kunnen heel leuke beleggingskansen ontstaan.

Neem het Amerikaanse Stryker, producent van hoogwaardige computergestuurde operatiekamerapparatuur en chirurgische apparatuur.(I) Door de apparatuur van Stryker verlopen operaties soepeler en sneller en vermindert de tijd dat patiënten in het ziekenhuis hoeven te verblijven. Dat scheelt in kosten voor de gezondheidszorg. En die kosten zijn een hoofdpijndossier in de Westerse wereld, ook in het licht van de toenemende vergrijzing. Want door de vergrijzing neemt de druk op de zorg, die toch al fors is in veel landen, alleen maar toe. Gelukkig zie ik steeds meer krachtige signalen dat medische apparaten een doorslaggevende rol kunnen gaan spelen bij het in toom houden van de zorgkosten. In lijn met het toenemende belang van medische apparaten binnen de gezondheidszorg, boekt Stryker al jaren mooie omzet- en winststijgingen. De verwachting is dat zich dat deze groei zich zal voortzetten de komende jaren.

Medtronics

Ook het eveneens Amerikaanse bedrijf Medtronics biedt beleggers al jaren een mooie omzet- en winstgroei.(I) Daarnaast is het een trouwe dividendbetaler. Veel belangrijker is natuurlijk hoe je de vooruitzichten van dit bedrijf moet inschatten. Dan is Medtronics een bedrijf waarbij groei eigenlijk wel gegarandeerd lijkt. Want ook deze onderneming speelt een belangrijke rol bij de voortdurende ontwikkeling van medische apparaten die bijdragen aan een betere en efficiëntere patiëntenzorg. Medtronics is ook sterk in draagbare medische apparaten. Een segment binnen de trend medische apparaten dat extra hard groeit. 

Medtronics maakt onder meer insulinepompjes voor diabetici. Ik ken iemand die zo’n pompje heeft. Ten eerste kun je met zo’n pompje de insulineafgifte veel beter reguleren dan met dagelijkse zelfinjecties met insuline. Maar deze pompjes en andere medische apparaten gaan ook steeds meer communiceren met zorgverleners. Waardoor er een overvloed aan data wordt gegenereerd, die zorgverleners veel meer inzicht geven in behandeling, aanpassingen, etc. Daardoor verminderen complicaties en dure ziekenhuisopnames bij patiënten. 

Groeiverwachtingen

Beleggers maken zich recent in toenemende mate zorgen over de groei. Over dat onderwerp heb ik het op deze plek al vaker gehad. Voor bepaalde sectoren is die vrees voor afvlakkende groei best wel terecht. Maar de groei van medische apparaten is eigenlijk onontkoombaar als we de zorgkosten in bedwang willen houden. Zo verwacht het Britse onderzoeksbureau Visiongain jaarlijks circa 5,6% groei tot 2023 voor medische apparaten. Zoals ik al vaker op deze plaats zei: een goed gespreide belegging is ook bij deze trend dan sterk aan te raden. 


(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht