Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Focus op dividend

De financiële markten konden de afgelopen week fors herstellen na het Brexit-debacle. Al snel werd er weer over gegaan tot de orde van de dag en dit past helemaal binnen mijn tennisbaleffect-plaatje. De AEX veerde op richting de 440 punten en valt nu door gezonde winstnemingen wat terug. Het goud is vooralsnog de veilige haven en lijkt technisch gezien op weg richting de 1390 dollar.

Ook voor de goudgerelateerde fondsen is dit een welkome opsteker, nadat we jaren achtereen verder en verder zijn weggegleden. Maar, ook het zilver lijkt bezig aan een come back en we moeten dus maar eens kijken of deze trend zich in het tweede halfjaar van 2016 zal voortzetten. Wat betreft het goud ben ik positief, maar ik zou op 1390 dollar zeker de winsten van tafel willen halen.

Weerstand AEX

Kijkend naar de AEX daggrafiek, zien wij weerstand in de zone 438 – 442 punten en daarboven is er gelijk ruimte naar de 458 punten. Aan de onderkant hebben we steun op 428, 423 en 418 punten. Zolang de AEX boven 418 kan blijven, is er in mijn ogen uitzicht op een koersdoel richting de 473 à 475 punten. De top die we ook in november 2015 nog zagen.

 

Als we kijken naar de weekgrafiek, wordt het plaatje boven 448 positief en komen we weer in de uptrend die ingezet is in 2013. Dat zou de markten in Amsterdam een flinke boost kunnen geven. Echter, we weten ook dat de markten momenteel behoorlijk volatiel zijn en een rondje winstnemingen mag ons een stapje terugbrengen.

Over de Brexit wordt momenteel wel erg luchtig gedaan. De ene na de andere politieke leider stapt op en wil geen verantwoording nemen. Het gaat dus nog even duren voordat Engeland de zaken onder controle heeft en dat kan negatief uitwerken voor de financiële markten. Uiteraard hou ik dat in mijn achterhoofd en volg de markten momenteel op de voet.

Verschuiving richting dividend

Een opvallend verschijnsel is de laatste weken een duidelijke verschuiving naar kwalitatief goede aandelen die een hoog dividend uitkeren. De huidige economische situatie biedt voorlopig geen uitzicht op hogere rentestanden. Er zijn weinig alternatieven voor beleggers die een mooi rendement willen halen en de aandelenmarkt blijft voorlopig dus op één staan.

Daarin wordt dan uiteraard gezocht naar aandelen die stabiel zijn, goede vooruitzichten hebben, niet Brexit gevoelig zijn en een mooi dividend uitkeren. De standaardnamen komen dan uiteraard meteen bovendrijven zoals Ahold, Akzo, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever. In deze onzekere tijden zien we een duidelijke vlucht naar deze aandelen. Gisteren publiceerde Belegger.nl het overzicht van de kooplijsten die de analisten aan het begin van het jaar maakten. Uiteraard werk ik daar al jarenlang aan mee en sta momenteel in de top 5 en in de plus. Met name Shell en PostNL zorgen voor de winst. Shell mag verder omhoog in mijn ogen en PostNL is en blijft de overnamekandidaat van 2016.

ING heeft ook een goed dividend rendement op dit moment, zeker na de huidige koersdaling, maar daar ligt het technische plaatje er niet best bij momenteel. Banken, verzekeraars en lage rente vormen niet een heel goede combinatie op dit moment. Echter, zodra er meer duidelijkheid is over hoe de Engelsen uit de EU gaan vertrekken, zullen de banken weer de sterkste stijgers worden. Aegon, momenteel op 3,20 euro en Delta Lloyd op 2,90 euro, krijgen ook rake klappen.

Op korte termijn zouden we dus een stapje terug mogen maken en dan mogen we weer kwalitatief goede fondsen gaan oppikken. Een groot gedeelte van de eerder genoemde fondsen staat op mijn lijst, inclusief PostNL en TomTom.

Zakelijk geen positie in bovengenoemde fondsen, met uitzondering van Aegon long. Privé long Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht