Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze 13 S&P-aandelen rendeerden al meer dan 50% in 2016

De 13 best presterende S&P 500-aandelen van 2016

Tot nog toe is 2016 een solide jaar voor de aandelenmarkten, met een S&P 500 die 5 tot 6% rendeert. Er is echter een aantal individuele aandelen in de index dat daar ver boven zit. Fool.com zocht de aandelen bij elkaar die year-to-date al meer dan 50% erbij hebben gekregen.

Het eerste wat in het oog springt is de opleving van de energiesector. Meer dan de helft van de aandelen in dit rijtje hebben daar deze indrukwekkende cijfers aan te danken, dan wel omdat ze zelf in de energiesector zitten, of omdat ze daar aan gelinkt zijn.

In een aantal gevallen hebben fusies en overnames een rol gespeeld. Spectra Energy kwam bijvoorbeeld overeen om een fusie aan te gaan met Enbridge, waardoor een enorm bedrijf ontstaat in de midstream-industrie. Door middel van een combinatie van pijpleidingen en transport en opslag van olie kan het de concurrentie aangaan met andere giganten uit de industrie.

Vruchten plukken van goudrally

Newmont Mining is een voorbeeld van een bedrijf dat de vruchten kon plukken van de goudrally die zich dit jaar voordeed. Recentelijk heeft de vrees dat de Fed dit jaar nog de rente gaat wijzigen echter iets afgedaan aan de koers van goud.

Retailaandelen Urban Outfitters en PVH zijn ook comeback-verhalen. Beide bedrijven zijn sterk opgeveerd na een slecht feestdagenseizoen in 2015. Hoewel retail is een zeer competitieve sector is, lijken Urban Outfitters en PVH een goede manier te hebben gevonden om zich aan te passen aan de marktomstandigheden. Beleggers hebben hoop dat de feestdagen van 2016 voor nog meer moois zorgen.

Speciaal dividend

Ook technologieaandelen speelden een belangrijke rol in het succes van de S&P dit jaar. De twee techaandelen die in deze lijst staan, staan daar echter om verschillende redenen. NVIDIA profiteert vooral van de populariteit van nieuwe producten, terwijl Symantec een boost kreeg vanwege een speciale dividenduitkering van 4 dollar per aandeel aan het begin van het jaar. Technologieaandelen staan niet bekend om hun dividenduitkeringen. Verder zien beleggers nog aanzienlijke groeimogelijkheden voor Symantec.

Lees ook: 'Markt maakt zich op voor eindejaarsrally'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht