Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

ArcelorMittal stapje terug

De financiële markten zijn de afgelopen weken aan het bewegen in een zijwaartse tradingrange, waarbij de bovenkant de 458 is en voor de AEX is er steun op 448 en 438 punten, zoals u in de onderstaande daggrafiek kunt terugzien. Toch staan we aan de vooravond van meer beweging is mijn visie. 

Er komt nogal wat op ons af de komende maanden. We beginnen aankomende zondag al in Italië. Het referendum kan wellicht een heleboel overhoop halen en de eurosceptici weer extra voer geven. Uiteraard kijken we wederom naar de diverse polls, maar die hebben flink aan waarde ingeboet na Brexit en de verkiezingen van Trump. 

De OPEC kan ook nog het nodige qua beweging gaan geven en natuurlijk krijgen we nog de ECB. Blijft de ECB de zaak stimuleren, of wordt dat al afgebouwd? In december zal de Fed de rente wellicht gaan verhogen en dan krijgen we in 2017 verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Kortom, dit kan een hoop beweging gaan geven. 

AEX

Al weken bewegen we zijwaarts en kunnen we geen richting kiezen, terwijl er bij de fondsen individueel wel behoorlijke uitschieters zijn. De financiële waarden hebben na de verkiezing van Trump een enorme boost gekregen en de defensieve waarden zijn juist flink onderuit gegaan. Toch mag Unilever vanaf de huidige 37 euro opgepikt worden en dat geldt ook voor een Ahold Delhaize onder de 18,50 euro. 

Als we kijken naar de AEX dag- en weekgrafiek, zien we dat het plaatje op de daggrafiek zijwaarts is en dat op de weekgrafiek we op korte termijn weer boven 458 moeten sluiten, willen we uitzicht houden op mijn eindejaarskoersdoel van 473 punten. U weet dat ik van mening ben dat we eind november, begin december altijd even een dipje zien. Deze week hebben we vast een voorschotje hierop genomen en wellicht dat het referendum van zondag ons nog wat dieper neer kan zetten. In de zone 448-438 punten, kijk ik echter weer naar long posities. 

ArcelorMittal

De basic resources staan momenteel positief in de schijnwerpers. Aperam begon het jaar rond de 32,50 euro, om vervolgens in februari een bodem neer te zetten rond de 25,50 euro en afgelopen week zagen we een top rond de 43,50 euro. ArcelorMittal heeft natuurlijk in 2015 rake klappen gekregen. Vanaf ruim 10 euro zijn we teruggevallen met een dieptepunt op 11 februari van dit jaar op 2,59 euro. 

Vervolgens werd er met succes geld opgehaald door middel van een emissie en al meerdere keren heb ik gemeld dat ik erg positief was over het feit dat de familie Mittal zelf voor 1 miljard meedeed in deze missie. De koers laat een prachtige performance zien, waarbij we op 7,30 euro deze week een hoogste punt hebben neergezet. 

Aan de hand van technische analyse had ik u een koersdoel meegegeven van 6,80 euro en dat is ruimschoots gehaald. Hoewel ik erg positief ben voor de komende maanden, vind ik dat de koers nu wel erg hard is opgelopen. Immers, de dag na de verkiezingen op 9 november, stond het aandeel even laag op 5,48 euro. De recente stijging is in mijn ogen te snel gegaan in een te korte tijd waardoor dat winstnemingen zal uitlokken. Als ik naar de grafieken kijk, hebben we steun op 6,68 euro en 6,25 euro. Daar pas wil ik opnieuw long posities opbouwen op het aandeel. 

*John Beijer heeft zakelijk een Turbo short ArcelorMittal en puts AEX. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon. 

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht