Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Hoge groeivooruitzichten voor Internet of Things

Net als ik zult u ongetwijfeld wel eens met lichte wanhoop gestagneerd zijn in een file. Vooral erg fijn, maar niet heus, als je op tijd bij een werkafspraak of thuis moet zijn. Als we zo doorgaan, zullen de files zeker niet verminderen.

De filedruk is de afgelopen 24 maanden door het economisch herstel met circa 45% gestegen. Weer meer asfalt dan? In de eerste plaats heeft meer asfalt de afgelopen jaren niet tot minder files geleid.

En bovendien, op een gegeven moment houdt het op, dan is er simpelweg geen ruimte meer voor nog meer asfalt. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid nu het licht gezien. Want er zal nu worden ingezet op technologie om files te bestrijden. Ik ben voor!

Slim rijden

Met het project Partnership Talking Traffic, waarvoor 90 miljoen euro is uitgetrokken, gaat het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met private partners weggebruikers en voertuigen onderweg continu ondersteunen. Dat wil zeggen dat we de enorme hoeveelheid data en de connectiviteit van auto's met ingebouwde chips en onze smartphones gaan gebruiken om informatie te verzamelen en te delen.

We gaan dus slim rijden. Met behulp van Internet of Things (IoT) en big data kunnen bijvoorbeeld individuele snelheidsadviezen worden gegeven of kan worden gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties.

Ook kunnen straks verkeerslichten 'praten' met het navigatiesysteem van de automobilist. Dat zal het aantal files verminderen, waardoor nieuw asfalt niet meer nodig is en u en ik toch op tijd bij die werkafspraak kunnen zijn of op tijd om onze kinderen op te halen bij de sportclub. Dat zal voor velen een zegen zijn, want daarmee wordt niet alleen veel ergernis voorkomen. Maar vlak ook de hoge economische kosten die in de file staan met zich meebrengt niet uit.

Hoge groei

Connectiviteit op de weg door middel van IoT-toepassingen is dan nog maar een van de vele mogelijkheden die IoT te bieden heeft. Denk ook aan de slimme thermostaten die je op afstand met je smartphone kunt bedienen, lantaarnpalen die zelf een signaal geven als de lamp moet worden vervangen en online tracking-systemen voor containers en dergelijke. In hoog tempo komen er nu nieuwe toepassingen bij. De groeivooruitzichten voor IoT zijn dan ook hoog.

Tot 2019 zullen de wereldwijde uitgaven aan IoT volgens International Data Corporation gemiddeld met 17% per jaar stijgen. Dergelijke groeicijfers zijn natuurlijk heel interessant. Want waar hoge groei is, ontstaan doorgaans mooie kansen voor beleggers.

Deze column is geschreven door Robert Schuckink Kool, directeur van Trend Invest

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht