Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat zijn de gevolgen van de uitslag van het Italiaanse referendum?

Italiaans 'nee': wat zijn de gevolgen?

Zondag hebben de Italianen de hervormingsplannen van premier Renzi weggestemd. Welke gevolgen heeft dit voor de markten? Enkele experts laten hun licht schijnen over deze kwestie.

Het lijkt erop dat drie keer scheepsrecht is, verklaart Ken Peng, strateeg bij Citi Private Bank in Hong Kong, tegenover Bloomberg Business.

“Beleggers hebben geleerd van de ervaringen met Brexit en Trump. Toen werd geen rekening gehouden met een negatieve uitkomst, nu wel. Het is voor het eerst dat de polls het bij het juiste eind hadden. De markten, maar vooral banken, waren klaar voor deze uitkomst. Dit zal niet voor een ontwrichting in de markten zorgen.”

Immuun voor politieke risico's

Kathleen Brooks, onderzoeksdirecteur bij City Index, voegt toe: “Of markten worden immuun voor politieke risico’s, of ze denken dat de Italiaanse kwestie een sluipmoordenaar zal zijn. Hoewel de markten wat nerveus zullen blijven, lijkt het tot nu toe mee te vallen.”

Zie ook: De vijf grootste risico's voor 2017 

Ongeveer 60% heeft 'nee' gestemd, bij een opkomst van bijna 70%. “Dat betekent een stevige afwijzing van de voorgestelde hervormingen”, zegt Nicola Mai, hoofd research van Europese staatsleningen bij vermogensbeheerder Pimco, in een note.

Dat is negatief voor Italiaanse en Europese risicovolle beleggingen, om twee redenen, zegt Mai. “Ten eerste omdat Italië een kans heeft verloren om het politieke systeem slanker te maken, ten tweede omdat het aftreden van Renzi leidt tot een periode van meer politieke onzekerheid, midden in de herkapitalisatie van de Italiaanse bankensector.”

Negatief domino-effect

Wat zal volgens Mai het effect zijn op de beurzen? “Het negatieve marktsegment zal beperkt blijven, doordat er al rekening gehouden is met een 'nee', en doordat de ECB actief blijft op de Europese staatsobligatiemarkten. Het risico op extreme scenario’s voor Italiaanse banken neemt wel toe.

“Daarnaast zal deze uitslag van het referendum de herkapitalisatie van Monte dei Paschi in de weg zitten, met mogelijk een negatief domino-effect op de rest van het systeem.”

Lees ook: 'In 2017 volop kansen in Europa'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht