Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Buy on the dips in 2017

2016 loopt ten einde en uiteindelijk heeft de maand december voor een prachtige jaarwinst gezorgd. Laag zijn we geweest in februari, rond de 378 punten. De toppen zien we momenteel op het scorebord, een verschil van ruim 100 punten.

2016 begon met een oplaaiende Azië-crisis, mede veroorzaakt door de olieprijs die enorm weggleed. Ik gaf u een koersdoel van 53 dollar en dat is keurig gehaald. Dit koersdoel heb ik inmiddels verhoogd naar 70 dollar voor 2017. De euro lijkt op weg naar pariteit met de dollar, nu we uit de tradingrange zijn gebroken met 1,15 aan de bovenkant en 1,05 aan de onderkant. Ook daar komen weer mooie kansen aan. 

Toch is het opmerkelijk dat veel slecht nieuws door beleggers momenteel heel snel wordt afgeschud. Neem Brexit; de index daalde 9% en stond twee weken later alweer hoger dan voor Brexit. Eenzelfde verhaal rondom de verkiezing van Trump en het Italiaanse referendum. Even een dip en dan weer op naar hogere koersen. 

AEX

Het technische plaatje van de AEX is de afgelopen periode enorm verbeterd. De AEX bewoog de afgelopen maanden in een zijwaartse bandbreedte waarin de 438 als steun fungeerde en de 458 de weerstand was. We zijn uit deze zijwaartse periode gebroken en hebben zelfs mijn koersdoel van 475 alweer opgezocht en staan inmiddels rond de 484 punten. 


Kijkend naar de daggrafiek zie ik weerstand op 485, 488 en 493 punten. Uiteraard daarna op de ronde getallen op 500 punten. Steun is er op 478, 472 en 468 punten. Toch sluit ik het niet uit dat we het uitbraakpunt rond de 458 nog een keer kunnen hertesten en dat we dan pas weer hogere koersen kunnen verwachten. 

Kansen

De dollar is sinds het aantreden van Trump fors meer waard geworden, mede doordat de Fed drie renteverhogingen in het vooruitzicht heeft voor 2017. Fondsen die een groot gedeelte van hun omzet uit de VS halen, zoals Aegon, Ahold en Unilever zullen gaan profiteren van valuta-effecten. Nu ben ik sowieso fan van Aegon, die aantrekt door de hogere rente. 


De recente dips in Ahold en Unilever bieden ook mooie koopkansen voor deze fondsen. ArcelorMittal, recent stevig teruggevallen, maar uiteraard nog op een prachtige jaarwinst, mag onder de 7,00 euro weer gekocht worden. Ik heb het koersdoel verhoogd naar 8,80 euro. 

PostNL

Philips is technisch gezien uitgebroken en mag in 2017 op weg naar 32 euro. PostNL zal profiteren van de enorme stroom aan pakketjes die men de afgelopen weken aan het vervoeren is. Online shopping is booming en zal in 2017 alleen nog maar meer aantrekken. Mijn advies is dan ook kopen. 

De conclusie voor 2016 was dat op dips gekocht moest worden. Met verkiezingen in Frankrijk, Nederland en Duitsland op de agenda in 2017, is dit ook voor het nieuwe jaar de juiste strategie. Rest mij u nog een prachtig 2017 te wensen met veel toppers en weinig floppers. 

Beijer heeft zakelijk calls PostNL en een factor long op goud. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon. 

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht