Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ING, ArcelorMittal, Aegon en Ahold favoriete aandelen voor oktober

ING, Arcelor, Aegon en Ahold favoriet voor oktober

Ten onrechte waren beursexperts vorige maand positief gestemd over de AEX-index. Want waar experts na de daling van 10% in augustus, voor september uitgingen van een stijging, daalde de index juist met ruim 5%. Voor deze maand zijn experts opnieuw positief, maar wel iets minder dan voor vorige maand. 

Dat blijkt uit de enquête die Corné van Zeijl van ACTIAM maandelijkse houdt onder Nederlandse beursexperts. 

‘De optimistische blik wordt gevoerd door het feit dat alternatieve beleggingen zoals obligaties, nog steeds vrijwel niets opleveren. De pessimisten verwachten dat de downturn in opkomende markten nog een flinke invloed op de Europese winsten zal hebben. Dit klinkt logisch, want 23% van de omzet van Europese bedrijven komt uit emerging markets’, aldus Van Zeijl in een commentaar op het sentiment onder de experts. ‘Dat wordt nog een spannend cijferseizoen’, voegt hij toe. 

Stijging AEX

Voor de maand september gaat 55% van de beursprofessionals uit van een stijging voor de AEX. 9% is neutraal en ruim een derde ziet het somber in. Voor de langere termijn (6 maanden) zijn experts positiever gestemd en voorziet 56% een stijging. Het aantal pessimisten komt voor de lange termijn neer op een kwart en één op de vijf experts is neutraal voor de langere termijn. 

Van Zeijl vraagt Nederlandse guru’s niet alleen maandelijks naar hun verwachtingen voor de AEX-index maar ook naar welke aandelen het de komende maanden bijzonder goed en juist bijzonder slecht zullen doen. 

Favorieten voor oktober

De meest favoriete aandelen zijn – op een gedeelde tweede plaats – Ahold, ING en ArcelorMittal. Bovenaan de topaandelen voor oktober staat Aegon. Op de lijst met aandelen die de komende maand naar verwachting zullen dalen, staan op de derde plaats Heineken en Unilever, gevolgd door TNT Express. Bovenaan staat als minst favoriete aandeel Altice. 

Corné van Zeijl: ‘Opvallend is dat TNT veel wordt genoemd. Blijkbaar verwacht men toch dat de overname niet doorgaat. Verder denken de beursexperts dat de veilige aandelen zoals Heineken en Unilever die het in de dalende beurs zo goed hebben gedaan, nu zullen achterblijven.’

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht