Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bank of Japan gaat met helikoptergeld starten

'BoJ begint met helikoptergeld'

Volgens Mark Mobius, voorman van Templeton Emerging Market Group, duurt het niet lang meer voordat de Bank of Japan gaat starten met helikoptergeld. Dat zegt de expert in een interview met Bloomberg Business.

Volgens de 80-jarige investeringsveteraan zorgen de traditionele monetaire maatregelen er alleen maar voor dat mensen gaan sparen in plaats van uitgeven of lenen. In combinatie met de sterke yen, wordt de Bank of Japan bijna gedwongen om onconventionele maatregelen over te gaan.

Laatste redmiddel

Helikoptergeld, een soort allerlaatste ‘redmiddel’, kan op verschillende manieren gestalte krijgen. Bij de meest simpele vorm krijgen burgers ofwel direct geld op hun rekening gestort in de hoop dat zij dit uitgeven, ofwel de overheid krijgt ‘gratis’ geld, zodat het de belastingen kan verlagen.

“Ze gaan bij zichzelf te rade welke munitie ze eigenlijk nog hebben. De eerste reactie is dan: Laten we het geld direct in de handen van de consument stoppen. Het zou mij niets verbazen als dat de volgende stap wordt”, aldus Mobius.

Te voorzichtig?

De expert volgt de Japanse economie op de voet, aangezien het land belangrijke relaties heeft met opkomende economieën in Azië en de rest van de wereld. “Ik denk wel dat ze dit met grote zorg zullen aanpakken. Maar als ze te voorzichtig zijn, zal het weer niet het gewenste effect hebben.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht