Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Klein maar fijn

De premier van Singapore, Mr. Lee, kondigde na zijn glorieuze verkiezingsoverwinning van september vorig jaar, nog niet zo lang geleden enkele vernieuwingen aan in het beleid van de regering. Zijn partij, People’s Action Party (PAP) won de verkiezingen redelijk overtuigend met ruim 70 procent van de stemmen. 

Onlangs werd bekend dat de regering van plan is het beleid op enkele punten aan te passen. Volgens critici is het een poging om het al tientallen jaren succesvolle beleid volledig om te gooien, volgens de regering gaat het voornamelijk enkele aanpassingen binnen het bestaande model. Ondanks het feit dat Singapore door velen (vooral door China, maar door Europese en Amerikaanse politici) wordt bewonderd om haar succes, zijn er wel degelijk steekhoudende argumenten aan te dragen waarom het huidige beleid om enige aanpassing vraagt. Overigens zijn de voorgenomen maatregelen gericht op de lange termijn. Daarmee bedoelt men in Singapore de komende 50 jaar.

Eén van de rijkste landen ter wereld 

Singapore, het kleinste land in Zuidoost-Azië, was in 1965 nog een onderontwikkeld arm land, zonder grondstoffen, met een bevolking die hoofdzakelijk bestond uit nieuwe immigranten zonder een gedeelde geschiedenis. Een arm land zonder enige samenhang dus. Onder de bezielende leiding van meneer Lee, de vader van de huidige premier, ontwikkelde het land zich van een derdewereld land tot een van de rijkste ter wereld. Het BNP per hoofd van de bevolking ligt ongeveer gelijk aan dat van Nederland. 

Dit succes was gestoeld op drie pijlers. Ten eerste is daar de strategische ligging van het land. Singapore is een havenstad en zo’n 40 procent van alle wereldhandel over zee passeert de stadstaat.

Buitenlandse handel en buitenlandse investeringen waren van harte welkom. Voor multinationals werd Singapore een natuurlijke ‘hub’. Als laatste bleef de overheid klein, efficiënt en eerlijk. Corruptie werd altijd met harde hand bestreden. Dat laatste ging overigens samen met een autoritair bestuur.

Eisen

Lee zag deze autoritaire stijl als een noodzakelijke voorwaarde voor het succes van Singapore. Met de welvaart kwamen echter ook de eisen. Vooral het jongere deel van de bevolking eist meer vrijheden en daar wringt hem de schoen momenteel. Bovendien is Singapore evenmin volledig ongeschonden uit de crisis is gekomen. Met name de groeivertraging in China raakt de stadstaat. De economische groei viel terug en de huizenmarkt leed hieronder. 

Hoewel voor Singaporese begrippen vervelend, zijn de economische cijfers alleszins redelijk. De economie groeit dit jaar tussen de 1 en 3 procent en de werkloosheid is met slechts 2 procent niet hoog in vergelijking met het westen. De inwoners van de stadstaat zijn echter iets minder optimistisch. Zij zijn sinds juni 2009 niet meer zo pessimistisch geweest over de economie, hun kwaliteit van leven, hun inkomen en hun baanzekerheid als afgelopen maand.

Niet voor niets worden de overheidsuitgaven met zeven procent opgevoerd (anticyclisch beleid) met als doel de economie te stimuleren. De maatregelen in de vorm van belastingkortingen en uitstel van heffingen op buitenlandse werknemers zijn vooral gericht op het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast komen er, mede om het geboortepeil op te voeren, betere voorzieningen voor jonge gezinnen. Ook in Singapore worden te weinig kinderen geboren en de overheid tracht daar iets aan te doen. 

Doet u mee?

De verwachting is dat vooral de lokale banken voordeel zullen hebben van deze maatregelen. Zij kampten met slechte leningen (aan het kleinbedrijf) en een inzakkende huizenmarkt. De Centrale Bank van Singapore heeft zich inmiddels eveneens niet onbetuigd gelaten op stimuleringsgebied. Om de economie aan te zwengelen heeft zij haar valutapolitiek verruimd. Doet u mee in het werelddeel dat zich economisch het snelst ontwikkelt?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht