Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

'The Donald' een ramp voor opkomende landen?

Het afgelopen jaar was zéér succesvol voor beleggers in obligaties van opkomende landen. Van januari tot eind oktober steeg de koers van de meest bekende opkomende obligatie-index met bijna 15 procent. Daar kwamen de maandelijkse couponuitkeringen nog bovenop. Dit jaar leek dan ook het beste jaar voor deze beleggingscategorie te worden in vier jaar tijd. 

‘Ineens’ werd echter het schip door de wal gekeerd. Als gevolg van de overwinning van Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen naar verwachting de overheidsinvesteringen fors opgevoerd worden. Er is zelfs al een nieuwe term voor bedacht; Trumpflatie. Dat geeft in feite weer wat beleggers in de nabije toekomst verwachten: een economische impuls gevolgd door inflatie. 

Overwaaien

De doelstelling van de Fed: twee procent inflatie in de Verenigde Staten, zou dus sneller gehaald kunnen worden dan eerder gedacht. Het kan ook zo zijn dat die inflatie overwaait naar Europa en andere landen in de wereld. Dit is eveneens de reden waarom de rentes wereldwijd zo blijven stijgen. Naar verwachting zal de Fed op een gegeven moment de rente verder verhogen uit vrees voor oververhitting. Door de waarschijnlijk groeiende Amerikaanse schuldenberg eisen beleggers nu al een hoger rendement op staatsobligaties. 

Ook de Amerikaanse dollar is bezig aan een geweldige opmars. Dit heeft zowel te maken met de hogere rentes, waardoor het aantrekkelijker wordt om in de Verenigde Staten te beleggen, als met de daling van de Chinese munt. De renminbi daalde onlangs tot het laagste niveau in acht jaar tijd. Deze daling komt de Chinezen overigens wel goed uit. Nu de Verenigde Staten een terugtrekkende beweging lijken te gaan maken, kunnen zij het ‘gat’ dat daardoor ontstaat opvullen. Export vanuit China wordt door de zwakkere renminbi goedkoper, assets in andere valuta leveren lokaal meer op.

Narigheid

Volgens de statistieken betekenen wereldwijd stijgende rentes en een duurdere dollar echter narigheid voor de obligaties van opkomende landen. Veel van deze landen hebben het merendeel van hun leningen uitstaan in dollars, die moeilijker af te betalen zijn wanneer de dollar sterker wordt. Koop die leningen dan nu ook niet. Daarbovenop is het zo dat een sterkere dollar een negatief effect heeft op grondstoffenprijzen. En laten veel opkomende landen nu net afhankelijk van grondstoffen zijn... 

Gelukkig staan diverse opkomende landen er momenteel beter voor dan enkele jaren geleden. Dat komt vooral door een afnemende schuldenlast ten opzichte van het nationaal inkomen. Zo is de staatsschuld van Rusland slechts 17,7 procent van het nationale inkomen, in Indonesië bedraagt deze 27 procent en in Chili 15 procent. Landen als Zuid-Afrika en Brazilië doen het relatief slechter met respectievelijk 50 en 59 procent van het nationale inkomen als staatsschuld. Dat is echter niet te vergelijken met de percentages in de Verenigde Staten, Japan, China en grote delen van Europa. 

Niet over één kam

Het is dan ook belangrijker om naar de onderliggende economieën te kijken en niet alle opkomende landen over één kam te scheren wat betreft de mogelijke invloed van de verkiezing van Trump. Het is niet voor niets dat het IMF de hoogste groeipercentages prognosticeert voor landen als India, China, de Filipijnen, Indonesië en Maleisië. Sommigen van hen profiteren juist van de lage grondstoffenprijzen, omdat zij netto importeur zijn.

Anderen profiteren van handel met landen buiten ‘het Westen’ en zullen als gevolg van ‘America First’ van ‘The Donald’, van mogelijk minder handel met de Verenigde Staten, weinig tot niets merken. Aan de andere kant kun je als belegger beter landen mijden die veel te maken hebben met de Verenigde Staten. Zoals altijd met beleggen luidt ook hier het devies; blijf spreiden, wees kritisch, kijk en analyseer goed en blijf alert op de risico’s.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht