Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Chill RELX

Chill RELX

 

Heeft er al iemand van u aangifte gedaan wegens discriminatie? Want bij het Brits-Nederlandse RELX zijn de plc-aandeelhouders wat meer gelijk dan die van de nv. Te betalen door de Belgische aandeelhouders die niks meer krijgen, want die moeten toch alles bij de fiscus over de slagboom gooien. Geintje.

Zie hier het meest opvallende zinnetje uit de prima KW4-cijfers van het voormalige Reed Elsevier. Misschien heb ik niet goed opgelet, maar volgens mij heb ik nog nooit eerder een dubbel dividendbeleid gezien. Misschien niet eens zo gek bij meerdere noteringen, want ieder land heeft zijn eigen belastingcultuur.   

 

 

Gefeliciteerd Reed Elsvier met die cijfers en met de nieuwe all time high op het bord, want het aandeel is al jaren  niet te houden. Met name sinds eind 2014 de ECB haar opkoopprogramma in de week begon te leggen - eind januari 2015 werd het feit - deelde RELX in het defensieve dividendaandelenfeest.

Om heel eerlijk te zijn, was dat ook wel een beetje nodig. Wie lang terugkijkt ziet dat beide uitgevers per saldo deze eeuw behoorlijk in de AEX-malaise deelden: Het goede nieuws, net als Wolters Kluwer, is dat RELX geen last heeft van de Amerikaanse onderwijsmarkt, waar concurrent Pearson in 2016 zo nat op ging. 

 

 

Eigenlijk is het koersfeest de bekroning van de omslag die het bedrijf heeft gemaakt. Aan de lange grafiek met waardering, winst en dividend per aandeel is dat goed te zien. Het was altijd een keurig print-aandeel. totdat met de eerste dotcomhype alles anders moest. Ofwel, over naar digitaal en big data.

 

 

Vinken

Daar weet ik zelf alles van, want eind jaren negentig maakte ik in opdracht van Reed Business vaktijdschriften en viel ik uiteindelijk ook onder het saneringsmes. Die hele omslag van nu RELX vond zijn bekroning een paar jaar geleden met het te koop zetten van het tijdschift Elsevier. Ooit dé trots van het concern.

Net als bij Wolters Kluwer gisteren kunt u de cijfers vandaag gewoon afvinken: prima in orde. Hieronder ziet u de analistenverwachtingen voor de komende jaren uit Reuters. Alles groeit gestaag  en daarmee gaat de koerswinstverhouding terug van 24 naar 15 en het dividenrendement loopt op naar 3%.

 

 

Kortom, gewoon een prima defensief aandeel en als u geen wilde koerswinsten verwacht na die rit in de afgelopen jaren, kunt u er misschien best plezier aan beleven. Want over vinken gesproken: het aandeel is ook heel wat minder - zeg maar niet - in het nieuws dan onder de legendarische topman Pierre Vinken ooit. 

En zoals zo vaak: hoe rustiger het is op en rond een fonds, des te beter het presteert. Boring is good.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht