Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gaat het nog, Unilever?!

Gaat het nog, Unilever?!

Dit is verreweg de meest pikante passage. Eerst de inleidende beschieting:

Een deel van de Nederlandse aandeelhouders vindt dat Unilever zich te veel als slachtoffer van de lage rente en de dure dollar neerzet. Het bedrijf zou volgens hen meer de hand in eigen boezem moeten steken. Zij wijzen vooral op de lage schuldratio van de multinational.

En nu komt het:

Kraft Heinz had de overnamesom voor een groot deel op de balans van Unilever kunnen zetten, waardoor het concern feitelijk zijn eigen overname zou betalen.

Ja, het staat er echt. Herhaling voor wie het allemaal te snel gaat: 

Kraft Heinz had de overnamesom voor een groot deel op de balans van Unilever kunnen zetten, waardoor het concern feitelijk zijn eigen overname zou betalen.

Blijkbaar is Unilever in slaap gesust. Kan gebeuren, het ging ook zo lekker. Toch valt er wat te verwijten. Het concern is volledig verrast door dat Kraft Heinz-bod een paar weken terug. Dan zit je te tukken. Een paar jaar geleden gingen er bijvoorbeeld al overname- en opknipgeruchten door KKR, Nestlé en P&G.  

 

 

Blamage

Die citaatjes komen uit het FD vandaag, dat schrijft dat Unilever beleggers adviseert... Een oproep om bij te kopen, toe maar. U bent er al van uw stoel afgerold. Bij mijn weten mag Unilever helemaal geen beleggingsadvies geven. Zeg er eens wat van, AFM? Zo staat het in FD:

CEO  Paul Polman en zijn voorzitter van de raad van commissarissen Marijn Dekker waren eerder deze maand twee dagen in Nederland om steun te verwerven van aandeelhouders. Zij spraken met specialisten die namens verzekeraars en pensioenfondsen in Unilever beleggen.

Vast onderdeel van deze gesprekken is een oproep om aandelen bij te kopen, vertellen beleggers. Zij noemen het verzoek opmerkelijk en betwijfelen of langetermijnbeleggers nu werkelijk bijkopen. Logischer is dat zij eerst afwachten waar Unilever volgende maand mee komt.

En zeg er anders maar wat van AFM, dat bedrijven nog altijd onderscheid maken in hun informatievoorziening naar grote beleggers, kleine beleggers en analisten toe. Gewoon altijd persbericht en webcast voor iedereen, klaar. Is nog goedkoper ook. Je eerste winst is dus al behaald, Unilever. Een bedankje is niet nodig.

Goed, geen doekjes om winden, het grote Unilever blameert zichzelf. Scherp Nico:

 

 

Ja inderdaad! Haha, idem dito voor Kees:

 

 

Wakker

Uitgerekend nu stadgenoot Feijenoord eindelijk weer een paar ballen goed heeft geraakt en kampioen dreigt (!) te worden, komt Unilever niet verder dan paniekvoetbal. Zeg maar gerust: totaalpaniekvoetbal. Eerst die oproep voor (politieke) bescherming en nu die kopen-om-het-kopen-koopaanbeveling.

In feite geeft Unilever daarmee een keiharde sell voor zichzelf af, of in ieder geval zegt de board van zichzelf dat ze niet bekwaam genoeg is. Hier op deze beleggerssite hoef ik u niet uit te leggen dat hoe efficiënter een bedrijf met iedere euro omgaat, hoe groter het koopadvies dan vanzelf wordt.

Unilever presteert uitstekend, maar het is nog niet goed genoeg. De concurrentie doet beter. En heeft honger. Misschien dat het zich zo wel het beste laat samenvatten. Dat is het goede aan de het vijandige bod van Kraft Heinz. Unilever is hardhandig wakker geschud uit haar eigen schoonheidsslaapje.

Laten we hopen dat het concern bij die strategie-update begin volgende maand feitelijker en cijfermatiger is dan een niet beargumenteerd koopadvies en zielig doen in de media dat de politiek onze bedrijven beter moet beschermen. De hoogste marge en mooiste ratio's zijn nog altijd de beste bescherming.

Ik betrap me op dat woordje hopen in de vorige alinea. Unilever wekt met dit koop-ons-aandeel-nou-maar-gewoon-en-stel-verder-geen-vragen-advies niet de indruk het roer echt om te gooien. 

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht