Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bank of America verwacht einde bullmarkt in 2018

Bank of America verwacht einde bullmarkt in 2018

Bank of America Merrill Lynch ziet een beangstigend goed nieuws- en slecht nieuws-scenario ontvouwen in 2018, waarbij de beurs in de eerste helft van het jaar nog een solide duw omhoog krijgt gevolgd door allerlei potentiële problemen in de tweede helft, meldt Cnbc.

De S&P 500 index zou in dit scenario een piek bereiken van ongeveer 2.863 punten, ofwel zo'n 11% meer dan het huidige niveau. De obligatierendementen zullen naar verwachting stijgen, waarbij het tienjarige staatspapier 2,75% aantikt, terwijl de groei van het wereldwijde bbp 3,8% bereikt.

Problemen voor stierenmarkt

De voorspelling steunt op drie factoren namelijk: de "laatste overblijfselen" van de stimuleringsmaatregelen van de Fed en andere centrale banken, de goedkeuring van de belastinghervormingen in het Congres en de "volledige capitulatie van investeerders in risicovolle activa" door beter dan verwachte bedrijfswinsten. Daarna ziet het er minder gunstig uit en zal de op een na langste stierenmarkt in de geschiedenis in de problemen komen en capituleren.

"We geloven dat de lucht in risicovolle activa dunner en dunner wordt, maar de piek in prijs ligt nog steeds voor ons", zegt Michael Hartnett, hoofdstrateeg bij Bank of America Merrill Lynch. "We zullen het risico agressief verlagen zodra we een overdreven positionering, winst en beleid zien."

Indicatoren die erop wijzen dat de marktpositionering uit de hand is gelopen en die een koersval signaleren, zijn wanneer actieve fondsen meer geld aantrekken dan passieve fondsen en een portefeuille-allocatie voor aandelen die de 63% overschrijdt. Momenteel bedraagt deze allocatie 61%.

Het grote keerpunt

Hartnett wijst erop dat de huidige stierenmarkt de langste in de geschiedenis zal zijn als hij doorgaat tot 22 augustus 2018, terwijl de outperformance van aandelen versus obligaties van zeven jaar op rij, de langste periode sinds 1929 zou zijn.

"Het grote keerpunt is de looninflatie, die volgens onze voorspellingen waarschijnlijk beter zichtbaar zal worden", zegt Hartnett. De strateeg voorspelt dat de lonen met 3,5% kunnen stijgen en de consumentenprijsindex met 2,5% kunnen verhogen. Dit zal de Fed ervan kunnen overtuigen dat het zijn inflatiedoel van 2% zal halen.

"Maar dat mes snijdt echter aan twee kanten: als de looninflatie opnieuw uitblijft, dan gaat het tijdperk van overmatige liquiditeit door, zal de obligatierente dalen en stijgt de Nasdaq exponentieel. Dat zou een bubbel signaleren die misschien pas in 2019 afloopt, wanneer een berenmarkt wordt aangewakkerd", aldus Hartnett. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht