Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'China kan harder terugslaan dan beleggers denken'

'China kan harder terugslaan dan beleggers denken'

China kan de Verenigde Staten niet evenaren in een tarievengevecht, omdat het land simpelweg niet genoeg Amerikaanse goederen koopt. Maar de Chinezen zijn zeker niet weerloos in een handelsoorlog en kunnen harder terugslaan dan beleggers denken, meldt MarketWatch.

De Amerikaanse president Donald Trump zette de relatie met China verder op scherp door te dreigen met extra tarieven voor 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Trump wil dat China de al lang bestaande oneerlijke handelspraktijken verandert. 

"In plaats van die praktijken te veranderen, bedreigt het nu bedrijven, werknemers en boeren in de Verenigde Staten die niets verkeerd hebben gedaan", zei Trump in een verklaring.

Grote schade Amerikaanse bedrijven

De Chinezen richten zich aanvankelijk op Amerikaanse goederen geproduceerd in staten die een sleutelrol speelden in de overwinning van Trump in 2016. Zo annuleert China orders voor sojabonen uit Iowa en andere landbouwstaten in het Midwesten. 

Van de Chinese overheid is ook bekend dat ze officiële en onofficiële stappen onderneemt om haar burgers en bedrijven aan te moedigen buitenlandse goederen te boycotten wanneer handelsconflicten oplaaien. "Er zijn ontelbare voorbeelden van hoe deze tactiek is gebruikt om Japanse en Koreaanse bedrijven in het verleden te straffen", zei Carl Weinburg, hoofdeconoom bij High Frequency Economics.

Dergelijke tactieken kunnen grote schade toebrengen aan Amerikaanse bedrijven zoals General Motors, General Electric, Starbucks, Apple en vele andere bedrijven die veel zaken doen in China. Amerikaanse bedrijven besteden en investeren elk jaar tientallen miljarden dollars in China.

De strategen van Goldman Sachs analyseerden volgens Cnbc ook een aantal wapens die China naast importheffingen zou kunnen hanteren. De lijst bestaat uit een boycot van Amerikaanse bedrijven, valutadevaluatie, verkoop van Amerikaanse activa, met name staatsobligaties, en veranderingen in geopolitieke kwesties, zoals het versoepelen van sancties tegen Noord-Korea.

Valutadevaluatie

Maar elk wapen heeft ook nadelen. Een boycot tegen Amerikaanse bedrijven zou in strijd kunnen zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie en de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties of een versoepeling van Noord-Koreaanse sancties heeft wellicht niet veel invloed op de dollar.

Ook een valutadevaluatie, ofwel de yuan goedkoper maken, lijkt een wapen dat China niet langer effectief kan gebruiken. China heeft de tactiek in het verleden gebruikt, maar de economie is nu veel groter. Een waardedaling van de yuan zou de gecoördineerde inspanningen van de overheid om de munt te stabiliseren ongedaan maken en veel andere landen woedend maken, en mogelijk zelfs China kunnen dwingen om meer Amerikaans schatkistpapier te kopen.

China heeft ook meer te verliezen in een langdurig handelsconflict. Vorig jaar verscheepte China voor 505,5 miljard dollar aan goederen naar de VS, maar importeerde het land voor slechts 129,9 miljard dollar aan Amerikaanse producten.

Afkoeling Chinese economie

Het escalerende handelsgeschil heeft beide landen al getroffen. De Chinese aandelenmarkt is sinds februari met bijna 20% gedaald en de economie van de Aziatische reus lijkt de laatste tijd behoorlijk te zijn afgekoeld. In de VS leverde de Dow Jones-index deze week de jaarwinst weer in. Ook stellen sommige Amerikaanse bedrijven hun nieuwe investeringen uit totdat ze zien hoe de situatie zich ontvouwt.

China gokt er ondertussen op dat het Witte Huis uiteindelijk zal terugkrabbelen. Veel economen voorspellen namelijk dat een lange handelsstrijd alle voordelen voor de Amerikaanse economie van de belastingverlagingen van Trump, de versoepeling van de regelgeving en de hogere overheidsuitgaven teniet kunnen doen.

Maar na de eerste ronde van de Amerikaanse importtarieven, die over twee weken van kracht worden, lijkt Trump vooralsnog niet van plan te zijn om terug te deinzen. 

Lees ook: Vijf vragen over het handelsconflict tussen China en VS

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht