Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wanneer begint de eindejaarsrally?

Wanneer begint de eindejaarsrally?

De maand december staat voor de deur en traditioneel gezien zijn de maanden december en januari de beste maanden van het jaar. U vraagt zich natuurlijk af, wat is nu de trigger dat de financiële markten dit jaar nog gaan herstellen? 

Immers, als we het jaar nu uitgaan op de huidige niveaus, maakt de AEX-index sinds jaren een verliesjaar mee. Ook op Wall Street zijn sinds oktober de jaarwinsten nagenoeg uit handen gegeven.

In mijn ogen spelen er nu drie belangrijke zaken. De Italianen lijken water bij de wijn te willen doen met hun begroting richting Brussel en dat is positief. Daarnaast hebben we de Brexit-problematiek. Midden december hopen we op witte rook vanuit Engeland als May het Europese akkoord dat men afgelopen weekend heeft gesloten door haar regering kan loodsen. Dat zal nog een zware taak worden. 

Ook zeer belangrijk is natuurlijk de G20 meeting in Argentinië aankomende vrijdag. Zal Trump samen met de Chinezen een einde maken aan het handelsconflict? Indien hij dat voor elkaar krijgt, kan er een opluchtingsrally gaan beginnen.

Rente

In de VS houdt de Fed er een redelijk agressief rentebeleid op na en Trump schreeuwt natuurlijk van de daken dat dit niet zo door kan gaan. Vooralsnog trekt Fed-voorzitter Powell zich hier nog niet veel van aan en vaart hij zijn eigen koers. 

 

De afgelopen weken zien we de olieprijs stevig onderuit gaan vanaf 85 dollar naar nu 60 dollar voor de Brentoil future. Ook zien we de eerste tekenen van de impact van Trumps handelsoorlog op macrodata en op bedrijfsresultaten. 

Apple zou volgens de geruchten bij diverse toeleveranciers de productie hebben teruggeschroefd en zou tijdens de Black Friday deals met partijen die voor Apple verkopen buiten de VS zeer hoge kortingen hebben gegeven. 

In oktober noteerde Apple nog op 232 dollar en nu staan we op 172 dollar. Dat is 25% lager en dat in 6 weken tijd. Langetermijnbeleggers kunnen wat mij betreft nu langzaam maar zeker weer terugkeren in dit soort techfondsen. ASML, BESI en Apple zijn fondsen die weer mogen gaan herstellen na de zeer forse dip van de afgelopen weken.

De kortlopende rente stijgt momenteel veel sneller dan de langlopende rente in de VS en zodra dit een feit is, spreekt men over een negatieve rentecurve. 

Onderzoekers melden dat dit vaker voorkomt tijdens de dot.com-crisis in 2000 en ook natuurlijk tijdens de kredietcrisis in 2007 en 2008 zagen we dit fenomeen voorbij komen. 

Ik ben echter van mening dat het sowieso nog geen feit is dat dat ook deze keer gaat gebeuren en we hebben natuurlijk ook te maken gehad met het feit dat de wereldwijde centrale banken extreem veel geld in de markten hebben gepompt de afgelopen jaren en dat dat ook een impact zal hebben op de rentes die op korte termijn redelijk bewegen.

AEX

De AEX blijft in gevaarlijk vaarwater zitten en over twee weken zouden we toch echt boven de 540 moeten staan, als er uitzicht moet blijven op de verwachte eindejaarsrally. 

In februari gingen de markten natuurlijk ook stevig onderuit, maar toen veerden we ook weer heel snel op en dat is positief. Nu laat het herstel veel langer op zich wachten en begint men dus steeds meer te twijfelen. 

Toch, als ik naar de statistieken kijk, blijf ik van mening dat de markten richting eindejaar fors kunnen gaan herstellen. Dit scenario gaat echter in de ijskast zodra de AEX onder de 503 punten sluit. Gestaffeld kunnen er dus posities worden opgebouwd met een stoploss op AEX 503 punten.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht