Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Europa lijkt de echte zwakke schakel'

'Europa lijkt de echte zwakke schakel'

Alle hartkloppingen over de handelsoorlog tussen de VS en China ten spijt; Europa lijkt steeds meer een gevaar te vormen voor de wereldwijde economische groei. Dat schrijft Bloomberg Business.

De industriële productie van de negentien landen tellende eurozone daalt het snelst sinds de financiële crisis. Daarnaast zakt de vraag in, en heeft de regio te kampen met allerlei internationale en binnenlandse problemen. 

Dat leidt tot een groei die amper boven de 1% uit komt, wat een flinke vertraging ten opzichte van 2018 zou betekenen. Zelfs krachtpatser Duitsland zit in de problemen.

“Mijn grootste zorg nu is Europa”, zegt Salman Ahmed, hoofdstrateeg bij Lombard Odier. “Het is duidelijk dat China een vertraging meemaakt, maar daar zitten ook nog veel stimuleringsmaatregelen in de pijplijn. Dat is in Europa bepaald niet het geval en de zaken gaan vrij snel achteruit ook.”

Duitsland en Frankrijk

Dat de zwakte zo plotseling zichtbaar is geworden, laat zien dat de kern van de regio is geraakt. De vooruitzichten voor Duitsland worden slechter na een lange periode van slechte productiecijfers. Daarnaast zijn de consumentenuitgaven in Frankrijk tot stilstand gekomen, mede door de gele hesjes-protesten. 

Samen vertegenwoordigen Frankrijk en Duitsland ongeveer de helft van de economie van de eurozone. “Als Frankrijk stopt met consumeren en Duitsland met produceren, dan heb je echt een probleem”, zegt Ludovic Subran, vice-hoofdeconoom bij Allianz.

Anti-EU sentimenten

En de problemen stoppen daar niet. De obligatierendementen van Italiaanse obligaties kruipen omhoog vanwege zorgen over het begrotingsbeleid en de twijfelachtige staat van banken. Daarnaast is Brexit nog lang niet opgelost. De Europese verkiezingen in mei zijn koren op de molen van anti-EU partijen, iets waar bedrijven zich al langer zorgen over maken. 

Deutsche Bank-hoofdeconoom David Folkerts-Landau stelde eerder deze maand dat “de neerwaartse risico’s scherp zijn toegenomen in Europa”.

Doorsijpeleffect

De zwakkere groei in China heeft zijn weerslag op Europa, met autofabrikanten als Fiat, die veel minder vraag vanuit de tweede economie van de wereld krijgen. Dat effect sijpelt door naar andere bedrijven, zoals het Belgische Umicore. Dat waarschuwde afgelopen week dat de winst zal tegenvallen door een terugval in de wereldwijde automotive-sector.

Zelfs bedrijven die veerkracht tonen in China zijn voorzichtig. L'Oréal-baas Jean-Paul Agon gaf deze maand aan dat het economische klimaat ‘volatiel en onvoorspelbaar’ blijft. Toch rapporteerde de Franse cosmeticagigant beter dan verwachte verkopen, "geholpen door de Chinese consument."

Als het allemaal nog erger wordt, blijft de vraag hoe de autoriteiten reageren. De Europese Centrale Bank heeft nog maar weinig munitie over. 

Lichtpuntjes

Maar misschien is zwaar geschut ook niet nodig. Het gevaar voor Duitsland zal misschien beperkt zijn dankzij een record lage werkloosheid in combinatie met bescheiden stimuleringsmaatregelen. En volgens onderzoek van Bloomberg Economics is besmettingsgevaar vanuit Duitsland naar andere eurolanden meestal te beheersen. Dat komt gedeeltelijk omdat de risico’s landspecifiek zijn.

Goldman Sachs heeft haar verwachtingen voor de eurozone voor de korte termijn getemperd, hoewel de bank wel verbeteringen ziet later dit jaar. Die worden dan vooral ondersteund door lagere olieprijzen en belastingmaatregelen. 

Ook Aline Schuiling, econoom bij ABN Amro, brengt wat optimisme in het verhaal. “De binnenlandse economie in de eurozone is best veerkrachtig. Je kunt heel goed een negatief eerste kwartaal hebben en een zwak tweede, en dat het daarna weer een stuk beter wordt. Ik verwacht geen lange of diepe recessie.”

Lees verder: 'Deze cocktail van risico's kan grote recessie veroorzaken'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht