Word abonnee en neem Beursduivel Premium
10 van de bekendste handelaren aller tijden

10 van de bekendste handelaren aller tijden

Nu de beurzen gesloten zijn tijdens Pasen is het wellicht aardig om eens de geschiedenis in te duiken. We werpen een blik op 's werelds beroemdste handelaren, wier levens zijn gekleurd door zowel triomf als tragedie.

Er zijn verschillende voormalige aandelenhandelaren die beroemd zijn geworden nadat ze overstapten naar een andere carrière, zoals John Key, voormalig premier van Nieuw-Zeeland, en Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia.

Investopedia stelde echter een lijst samen van tien handelaren die beroemd of berucht zijn geworden door hun acties op de beursvloeren. De lijst bestaat uit legendarische handelaren uit het verleden en het heden.

1. Jesse Livermore

Jesse Lauriston Livermore (1877-1940) was een Amerikaanse handelaar die beroemd is geworden om zowel zijn enorme winsten als forse verliezen op de markt. Hij anticipeerde met succes op de marktcrash van 1929 door shortposities in te nemen en bouwde een fortuin op van 100 miljoen dollar.

Echter, tegen 1934 had hij al zijn geld weer verloren en in 1940 pleegde hij zelfmoord. Het boek Reminiscences of a Stock Operator, een gefictionaliseerde weergave van het leven van Jesse Livermore, wordt algemeen gezien als een tijdloze klassieker en een van de belangrijkste boeken die ooit over de aandelenhandel zijn geschreven.

2. William Delbert Gann

William Delbert Gann (1878-1955) was een handelaar die marktvoorspellingsmethoden gebruikte die hij baseerde op geometrie, astrologie en oude wiskunde.

Zijn mysterieuze technische hulpmiddelen behelsden onder andere de naar hem genoemde Gann-analyse en de getaltheoretische Square of 9 waarmee hij de koersontwikkelingen dacht te kunnen voorspellen. Naast het handelen schreef Gann een aantal boeken en cursussen.

3. George Soros

De in 1930 in Hongarije geboren George Soros is de voorzitter van Soros Fund Management, een van de meest succesvolle bedrijven in de geschiedenis van de hedgefondsindustrie.

Hij staat bekend als The Man Who Broke the Bank of England sinds hij in 1992 op ongekende schaal speculeerde tegen het overgewaardeerde Britse pond en de Britse centrale bank dwong om de munt te devalueren. Dit leverde hem een winst op van meer dan 1 miljard dollar.

4. Jim Rogers

James Rogers Jr. (1942) is de voorzitter van Rogers Holdings. Hij richtte samen met George Soros in de vroege jaren zeventig het Quantum Fund op, dat maar liefst 4200% groeide in tien jaar tijd. Rogers heft zijn faam verdiend in de jaren negentig met zijn (correcte) optimistische visie op grondstoffen. Ook schrijft hij boeken over zijn avontuurlijke wereldreizen.

5. Richard Dennis

Richard J. Dennis (1949) maakte naam in de handelswereld als een zeer succesvolle grondstoffenhandelaar in Chicago. Hij zou naar verluidt een fortuin van 200 miljoen dollar hebben verworven in tien jaar.

Samen met zijn partner William Eckhardt bedacht Dennis het legendarische Turtle Trading-experiment. Dat experiment kwam voort uit een weddenschap tussen Eckhardt en Dennis. Volgens Eckhardt werden goede handelaren geboren met een gave, terwijl Dennis van mening was dat iedereen een goede handelaar kon worden.

6. Paul Tudor Jones

Paul Tudor Jones II (1954) is de oprichter van Tudor Investment Corporation, een van 's werelds toonaangevende hedgefondsen. Zijn beruchtheid dankt hij aan het feit dat hij tijdens de marktcrash van 1987 ongeveer 100 miljoen dollar heeft verdiend met shortposities, speculerend op koersdalingen.

7. John Paulson

John Paulson (1955), president van het hedgefonds Paulson & Co, zag de kredietcrisis eind 2006 al aankomen. Hij steeg naar de top van de financiële wereld toen hij in 2007 miljarden dollars verdiende door met credit default swaps Amerikaanse slechte hypotheekleningen te shorten.

8. Steven Cohen

Steven Cohen (1956) richtte SAC Capital Advisors op, een toonaangevend hedgefonds dat zich voornamelijk richt op het verhandelen van aandelen. In 2013 werd SAC door de beurswaakhond Securities and Exchange Commission beschuldigd van (het niet voorkomen van) handel met voorkennis, wat leidde tot een boete van 1,2 miljard dollar.

9. David Tepper

David Tepper (1957) is de oprichter van het zeer succesvolle hedgefonds Appaloosa Management. Tepper specialiseert zich in schulden van bedrijven met betalingsmoeilijkheden (distressed debt investing).

Momenteel doet de miljardair het rustiger aan op het beleggingsvlak en beheert hij alleen nog zijn eigen geld en dat van familie en vrienden. Ook is hij eigenaar van het American footballteam Carolina Panthers.

10. Nick Leeson

Nicholas Leeson (1967) is de frauderende handelaar die beroemd werd doordat hij in 1995 de ineenstorting van de prestigieuze Britse zakenbank Barings Bank veroorzaakte. Leeson zat vier jaar in een gevangenis in Singapore en keerde later terug naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij zijn autobiografie Rogue Trader schreef.

Zijn boek werd in 1999 verfilmd met Ewan McGregor in de hoofdrol. Leeson was tot 2011 manager van de Ierse voetbalclub Galway United.


Lees verder: Deze 9 miljardairs werden rijker door de crisis: en het zijn allemaal Chinezen