Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Soms is niets doen het beste'

'Soms is niets doen het beste'

Hoewel u bij beleggen het liefst rationeel blijft, kunt u uw emotie toch niet helemaal uitsluiten. Volgens Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard, heeft het instinct zelfs een grote impact op onze beleggingsbeslissingen.

Vroeger hingen onze overlevingskansen af van ons instinct, begint Van Zwol. “Als er gevaar dreigde, schoot de angst erin, waardoor een vecht- of vluchtreactie ontstaat. In tijden dat voedsel schaars was, werd elke gelegenheid aangegrepen om anderen aan te vallen. Instincten als angst en hebzucht hielpen ons om zo succesvol te worden”, legt hij uit.

Nog steeds willen we graag iets doen bij paniek of een crisis. “Want wanneer uw huis vol water loopt, gaat u ook niet werkeloos toekijken. Een mens wil graag repareren, verbeteren, bemoeien.” 

Op de handen blijven zitten loont

Maar bij beleggen is het anders. Daar loont het vaak om juist tijdens paniek op de handen te blijven zitten. En dat is meteen ook het moeilijkst. 

Van Zwol: “Stel u voor dat de koersen dalen en iedereen om u heen verkoopt zijn aandelen. Dan vergt het moed om niets te doen. Wanneer een paar jaar later de aandelenmarkten zijn hersteld en u weer geld verdient, blijkt dat anderen hun verliezen hebben genomen en beleggen laten voor wat het is.” 

“Door gedisciplineerd te zijn en vast te houden aan het oorspronkelijke plan, plukt u uiteindelijk de vruchten. Met andere woorden: als u zich bewust bent van uw instincten helpt dat om de kans op beleggingssucces te vergroten.”

Overmoed gevaarlijk

Aan de andere kant hebben veel beleggers een te groot vertrouwen in het eigen kunnen, zegt de expert. “Stel u voor dat u net een heleboel winnende aandelen of fondsen heeft uitgekozen. Of het nou vaardigheid of geluk was, het succes kan u overmoedig maken. U gaat meer risico nemen of vaker handelen."

Maar vaker handelen gaat ten koste van het rendement. “Uit een onderzoek over zes jaar, uitgevoerd door de professoren Barber en Odean, blijkt dat de zelfverzekerde, frequente handelaren een rendement behaalden van 11,4% per jaar, in vergelijking met 18,5% per jaar voor de minder actieve handelaren.”

En het riskante ervan is dat hoe overmoediger we zijn, hoe minder we daar oog voor hebben.

Leeftijd is in uw voordeel

Wat helpt, is ouder worden. Van Zwol: “Leeftijd kan bij dit alles een voordeel zijn: waardevolle lessen zijn geleerd door degenen die investeerden tijdens de technologische hoogconjunctuur van 1999-2000 en de financiële crisis van 2008.”

“Wie recent gestart is met beleggen, moet de volgende keer niet vergeten om - als hij zijn strategie wil veranderen - eerst goed in de achteruitkijkspiegel te kijken.”

Zie ook: 5 tijdloze lessen voor succes van Warren Buffett

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht