Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 manieren om uw portefeuille te beschermen tegen het handelsconflict

3 manieren om uw portefeuille te beschermen tegen het handelsconflict

Donald Trump heeft de aandelenbeurzen weer opgeschrikt met een tweet over nieuwe handelstarieven. Volgens de Amerikaanse president werken de Chinezen tegen in de onderhandelingen. Hij reageert daarop met extra tarieven.

In deze column leg ik uit waarom de koersen iedere keer zo sterk reageren op de tweets van Trump over handelstarieven. Daarnaast geef ik aan welke mogelijkheden beleggers hebben om hun portefeuille minder gevoelig te maken voor ontwikkelingen in het handelsconflict. 

Waarom reageren de koersen zo sterk?

Een verdere escalatie van het handelsconflict leidt tot meer en hogere tarieven. Daardoor daalt de internationale concurrentie, stijgende prijzen en wordt de wereldwijde economische groei afgeremd. Een scherpe daling van de economische groei is slecht nieuws voor beleggers.

In een dergelijk scenario neemt de werkloosheid normaal gesproken toe, de omzetten komen onder druk en de bedrijfswinsten dalen. Als gevolg van de lagere winsten komen ook de aandelenkoersen ook onder druk.

Iedere tweet van Trump over nieuwe tarieven leidt tot onzekerheid onder beleggers over lagere economische groei. Hoewel een enkele tweet echt geen recessie zal veroorzaken, reageren sommige beleggers direct met een druk op de verkoopknop. Door de verkoopdruk dalen de koersen.   

Beleggingen aanpassen

Het is onduidelijk hoe het handelsconflict gaat aflopen. De meeste marktpartijen veronderstellen dat de impact op de koersen uiteindelijk wel mee zal vallen.

Maar als u niet langer afhankelijk wilt zijn van de grillen van Trump en de onderhandelaars, kunt u er ook kiezen om uw beleggingsportefeuille minder gevoelig te maken voor de ontwikkelingen in het handelsconflict. Daarvoor zijn de volgende mogelijkheden:

1) Veilige havens opnemen: U kunt bijvoorbeeld staatsobligaties en goud opnemen in de portefeuille. Deze beleggingen worden gezien als veilige havens. Als de onzekerheid op de beleggingsmarkten toeneemt, vluchten beleggers naar deze categorieën. Door de extra vraag stijgen de prijzen. 

2) Minimum volatility-aandelen: Dit zijn beleggingen met een lagere beweeglijkheid. In negatieve periodes blijven deze aandelen beter liggen, terwijl ze in goede periodes iets achterblijven. Door het opnemen van minimum volatility aandelen beweegt de portefeuille minder als de markten sterk schommelen als gevolg van ontwikkelingen in het handelsconflict.

3) Kies aandelen die buiten schot blijven: Niet alle bedrijven hebben evenveel last van het handelsconflict. Amerikaanse bedrijven die vooral produceren in China hebben veel last. Andersom zijn er ook bedrijven die zowel produceren als verkopen in dezelfde regio en daardoor weinig met internationale handel te maken hebben. In de AEX zagen we bijvoorbeeld dat bedrijven als KPN en Takeaway veel beter bleven liggen na de laatste tweet van Trump dan ‘internationale’ bedrijven als ASML en Arcelor Mittal.  

Door bovenstaande beleggingen op te nemen wordt de portefeuille minder gevoelig voor ontwikkelingen in het handelsconflict. Er kleeft ook een nadeel aan die strategie: als het handelsconflict op korte termijn wordt opgelost, zullen deze beleggingen ook minder profiteren. 

Nog even op een rijtje

Het handelsconflict blijft beleggers bezig houden. Iedere tweet van Trump leidt tot een stevige koersreactie. Je kunt beleggingen minder gevoelig maken voor ontwikkelingen in het handelsconflict door het opnemen van veilige havens zoals staatsobligaties en goud, minimum volatility aandelen en aandelen die buiten schot blijven in het handelsconflict. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht