Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman: Vergeet internetbubbel en koop technologieaandelen

Goldman: Vergeet internetbubbel en koop technologieaandelen

Technologiereuzen Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet en Facebook vertenwoordigen samen 18% van de waarde van de S&P 500-index. Is dat allemaal gebakken lucht?

De laatste keer dat vijf bedrijven zo extreem dominant waren, was tijdens de hoogtijdagen van de internetbubbel in 2000, aldus CNBC. Toen domineerden Microsoft, Cisco, General Electric, Intel en Exxon Mobil de Amerikaanse beurzen, totdat de markt in elkaar klapte.

Niettemin raden analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs beleggers aan technologieaandelen te blijven kopen.

Betere fundamenten

Lagere groeiverwachtingen, lagere waarderingen en een grotere herinvesteringsratio suggereren dat de huidige concentratie wellicht duurzamer is dan die ten tijde van de dotcombubbel twintig jaar geleden, schreef David Kostin, hoofdstrateeg Amerikaanse beleggingen van Goldman Sachs, in een note.

De meest recente kwartaalcijfers van Facebook, Amazon, Apple, Alphabet en Microsoft waren positief en lijken Kosti’s theorie te onderschrijven.

  • Facebook boekte een lagere nettowinst over 2019 dan over de jaren ervoor, maar verwacht vanaf dit jaar weer flink te groeien.
  • Apple boekte een kwartaalomzet van 92 miljard dollar, een stijging van 9% ten opzichte van het jaar daarvoor en 4% meer dan de gemiddelde verwachting van analisten.
  • Microsoft behaalde positieve resultaten in elk segment, boekte een omzetgroei van 14% over het hele jaar en herhaalde de prognose van groei met dubbele cijfers in 2020.
  • De totale omzet van Alphabet, de moedermaatschappij van Google, groeide met 17%.
  • E-commerce-reus Amazon liet de meest indrukwekkende kwartaalcijfers zien, met 21% omzetgroei in de laatste drie maanden van het jaar.

Van de 45% van de bedrijven in de S&P 500 die hun kwartaalcijfers al hebben gepubliceerd, kondigde 69% positief nieuws aan over de winst, terwijl 65% beleggers verraste met positief nieuws over de omzet.

Haalbare groeiverwachtingen

Dankzij deze beter dan verwachte winstcijfers zijn de waarderingen binnen de perken gebleven. De vijf grootste aandelen worden nu verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 30, en dat was 47 voor de technologiezeepbel twee decennia geleden uit elkaar spatte.

Om te voorkomen dat de ineenstorting van de aandelenkoers die hun voorgangers hebben meegemaakt zich herhaalt, zullen de marktleiders van vandaag op zijn minst moeten voldoen aan de huidige consensusgroeiverwachtingen - en deze bij voorkeur moeten overtreffen, schreef Kostin.

Deze keer lijken de verwachtingen haalbaarder op basis van de recente resultaten en de richtlijnen van het management.

Lees ook: 'Virusuitbraak biedt mooi koopmoment'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht