Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Virusuitbraak biedt mooi koopmoment'

'Virusuitbraak biedt mooi koopmoment'

Nu de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het Coronavirus heeft uitgeroepen tot internationale noodsituatie, heerst er steeds meer onrust op de beurzen.

Begin deze week gingen de belangrijkste markten in China flink onderuit op de (uitgestelde) eerste handelsdag na de traditionele Nieuwjaarsvieringen.

Is er reden tot paniek? Of biedt deze crisis beleggers een kans om geld te verdienen, vooral nadat de markten tot recordhoogte zijn opgelopen in het afgelopen jaar?

BofAm: ga handelen

Marktvorsers van Bank of America Securities (voorheen Bank of America Merrill Lynch) zien in de virusuitbraak, waaraan tot nu toe wereldwijd meer dan 400 mensen zijn gestorven, een mooi koopmoment.

Zij raden volgens dit artikel op Marketwatch beleggers aan om aandelen te kopen bij een daling, en ze vervolgens weer van de hand te doen als de markt aantrekt.

Markteffecten

De S&P 500-index en de Dow Jones boekten vorige week een verlies van meer dan 1%, en de Nasdaq verloor 1,2% nadat de Chinese autoriteiten donderdag meldden dat meer dan 7.700 mensen zijn besmet met het dodelijke griepvirus. In de VS werd het eerste geval van besmetting van mens op mens gemeld in de staat Illinois. Vrijdag riep de WHO het coronavirus uit tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid

Voor de uitbraak van het virus in China hadden meerdere marktpartijen hun zorg uitgesproken over de wel erg hoge waarderingen voor de aandelenmarkten. De koers-winstverhouding voor de S&P 500-index stond volgens FactSet voor de komende twaalf maanden op 18,7 - het hoogste niveau sinds 2002.

Koopmoment

Volgens Bank of America is het goed om aandelen te kopen als de optiemarkt tekenen van paniek vertoont. De Cboe Volatility Index (VIX) bijvoorbeeld, die de verwachtingen weergeeft voor de volatiliteit de komende 30 dagen op basis van S&P 500-indexopties, steeg vorige week met maar liefst 21% en bereikte vrijdag de paniekstand.

Volgens de investeringsbank trekken de markten meestal aan na een grote volatiliteitsstijging.

De verhoogde angst voor het Coronavirus zou volgens Bank of America bovendien kunnen leiden tot een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, wat de markten een extra zetje zou kunnen geven.

Bank of America raadt beleggers overigens wel aan om uit technologieaandelen te stappen, want die zijn het meest overbought sinds de internetbubbel van 2000.


Lees ook: 5 redenen waarom vrees voor het coronavirus overdreven is

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht