Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Miljardair koopt bitcoin als bescherming tegen inflatie

Miljardair koopt bitcoin als bescherming tegen inflatie

De Amerikaanse multimiljardair Paul Tudor Jones heeft flink wat bitcoin gekocht als bescherming tegen inflatie.

Tudor Jones is een macro-investeerder die zijn bekendheid dankt aan zijn correcte voorspelling van de beurscrash van oktober 1987, toen de Dow Jones bijna een kwart van zijn waarde verloor. Hij verdiende daarmee veel geld.

'Inflatie gaat flink stijgen'

Tudor Jones doet nu opnieuw een voorspelling: hij verwacht dat de inflatie door het beleid van centrale banken flink zal stijgen.

“De beste strategie voor winstmaximalisatie is het bezit van het snelste paard", schreef Jones, oprichter en topman van Tudor Investment, volgens Bloomberg onlangs in een notitie getiteld The Great Monetary Inflation. "Als ik een voorspelling moest doen, zou ik op bitcoin gokken."

Jones, die zei dat zijn Tudor BVI-fonds 2 à 3% van zijn activa in bitcoin-futures heeft belegd, is een van de eerste grote hedgefondsbeheerders die positief is over de cryptomunt.

'Ongekende verruiming'

De maatregelen van de centrale banken ter bestrijding van de coronacrisis hebben volgens Tudor Jones grote gevolgen. Volgens zijn berekening is er sinds februari 3,9 biljoen dollar aan geld - het equivalent van 6,6% van de wereldwijde economische productie - bijgedrukt.

“Het is wereldwijd zo snel gegaan dat zelfs een marktveteraan met zijn mond vol tanden stond,” schreef de 65-jarige Jones. “We zijn getuige van de Grote Monetaire Inflatie - een verruiming van elke vorm van geld die ongekend is voor de ontwikkelde wereld.”

Veilige haven

Rijst de vraag: hoe dekt een macro-investeerder als Tudor Jones zich in tegen geldontwaarding? De miljardair zei dat hij goud, schatkistpapier, bepaalde soorten aandelen, valuta's en grondstoffen heeft overwogen alvorens bij bitcoin uit te komen.

Hij lijkt correct te zijn geweest, omdat bitcoin in prijs is verdubbeld sinds het recente dieptepunt medio maart.

Voordelen van bitcoin

Tudor Jones kocht voor het eerst bitcoin in 2017. Hij verdubbelde destijds zijn inleg en stapte uit toen de munt in de buurt kwam van een piek van bijna 20.000 dollar.

Hoewel Tudor Jones zweert dat hij geen 'cryptogekkie' is, roemt hij bitcoin om een aantal redenen: koopkracht, betrouwbaarheid, liquiditeit en overdraagbaarheid.

“Het meest overtuigende argument voor het bezit van bitcoin is de komende digitalisering van valuta overal ter wereld, versneld door Covid-19,” aldus Tudor Jones.

Het herstel na deze pandemie zal anders zijn dan na de laatste financiële crisis, stelt hij, mede omdat de bankbalansen nu robuuster zijn en de Federal Reserve hen agressief laat lenen.

Bitcoin en goud

Tudor Jones begon zijn loopbaan ooit in de jaren zeventig als handelaar op de termijnmarkt voor katoen. Het was een tijd van stagflatie en een berenmarkt op de beurzen. “Bitcoin doet me denken aan goud toen ik in 1976 voor het eerst in zaken ging", schreef hij.

Tudor Jones zei dat hij nog steeds een fan van goud is en voorspelde dat het edelmetaal zou kunnen oplopen tot 2400 dollar, en mogelijk tot 6700 dollar per ounce, “als we teruggaan naar de extremen van 1980.”

Terwijl door het instorten van de vraag de prijzen van goederen en diensten op korte termijn niet zullen stijgen, betwijfelt Tudor Jones of de Fed de inflatie op de lange termijn zal weten te beteugelen.

Lees ook: Waarom de halvering van bitcoin belangrijk is

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht