Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wanneer worden de dividendbetalingen weer hervat?

Wanneer worden de dividendbetalingen weer hervat?

Bedrijven keren dit jaar wereldwijd naar verwachting bijna 500 miljard dollar minder dividend uit dan in 2019. Dat is een forsere daling dan tijdens de crisis van 2008. Kunnen de dividendbetalingen weer terugkeren naar het oude niveau? Of hebben beleggers pech?

Bedrijven hebben op grote schaal het mes gezet in de dividendbetalingen. Vorig jaar werd nog wereldwijd 1,43 biljoen dollar uitgekeerd aan aandeelhouders: een recordbedrag. Op basis van de aankondigingen die bedrijven tot nu toe hebben gedaan over dividendverlagingen of opschorting van de betalingen, zullen de wereldwijde dividenduitkeringen dit jaar met circa 15% dalen naar 1,2 biljoen dollar.

Forsere daling dan vorige crisis

Maar Janus Henderson verwacht nog meer pijn. De vermogensbeheerder houdt er rekening mee dat de dividendbetalingen dit jaar met maar liefst 35% op jaarbasis zullen kelderen, zo schrijft CNN. Dat komt neer op een afname van circa 497 miljard dollar. Deze daling is forser dan tijdens de vorige crisis, van 2008, toen sprake was van een afname van 30%.

Een van de meest in het oog springende voorbeelden is natuurlijk Shell, dat onlangs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het mes in het dividend zette, omdat de vraag naar olie was ingezakt als gevolg van de coronapandemie. Ook diverse banken in Europa en de VS hebben miljarden dollars aan dividendbetalingen en aandeleninkopen bevroren; soms onder druk van toezichthouders.

Maar hier blijft het niet toe beperkt. Janus Henderson schat in dat meer dan een kwart van de 1200 bedrijven uit de Global Dividend-index hun dividendbetaling hebben opgeschort of verminderd.

Kasgeld

Bedrijven zijn gedwongen om meer kasgeld aan te houden, omdat hun omzet vanwege de lockdownmaatregelen in diverse landen onder druk staat en in sommige gevallen zelfs (vrijwel) volledig wegvalt.

De grote vraag is of dit een tijdelijk fenomeen is of dat bedrijven hun dividendbetalingen straks weer zullen terugbrengen naar het oude niveau. Volgens diverse analisten zullen bedrijven ook na de coronacrisis de hand op de knip houden.

Janus Henderson verwacht dat de impact van de coronacrisis ook volgend jaar nog voelbaar zal zijn, waardoor de dividenduitkeringen voorlopig onder druk blijven staan.

Black swans

Maar zelfs als de economieën weer worden opgestart en bedrijven hun resultaten weer zien aantrekken, zal het nog volgens beleggingsexperts nog een tijd duren voor ook de dividendinkomsten weer zijn hersteld, omdat ondernemingen zich waarschijnlijk voorzichtiger zullen opstellen bij de verdeling van kapitaal.

"Wij verwachten dat veel bedrijven grotere kasreserves zullen aanhouden dan voorheen, om zich in de toekomst in te dekken tegen andere black swans', zeggen analisten van Morgan Stanley in een onderzoeksrapport. Een zwarte zwaan is een metafoor voor een onverwachte gebeurtenis met grote wereldwijde gevolgen.

"Voor het eerst in de geschiedenis worden bedrijven geconfronteerd met een situatie waarbij ze nagenoeg geen omzet behalen", zegt Jack Neele, portefeuillemanager bij Robeco. "Veel bedrijven waren daar niet op voorbereid. Dat zal vanaf nu wel het geval zijn."

Energietransitie

In sommige gevallen heeft de crisis een ontwikkeling in stroomversnelling gebracht die al langer gaande was. Zo hadden oliebedrijven eigenlijk al meer geld nodig om te investeren in hernieuwbare energie. De coronapandemie zou de energietransitie weleens kunnen versnellen.

Janus Henderson verwacht dat een aantal bedrijven in staat zal zijn de dividendbetalingen in 2021 te hervatten zodra de lockdowns worden opgeheven en de economie weer gaat draaien. Dit zal leiden tot een stevige toename van de dividendbetalingen, al wordt het record van vorig jaar waarschijnlijk niet bereikt.

Lees ook: 3 aantrekkelijke dividendaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht