Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kan het ‘cobra-effect’ tot een nieuwe beurscrash leiden?

Kan het ‘cobra-effect’ tot een nieuwe beurscrash leiden?

Kent u het ‘cobra-effect’? Dit fenomeen deed zich ooit voor in de Indiase stad Delhi, waar zoveel cobra's waren dat de regering een premie uitloofde voor elke dode slang.

In het begin werkte deze strategie. Maar al snel begonnen ondernemende stedelingen cobra's te fokken om premie te innen. Resultaat: de autoriteiten annuleerden de premiebetaling. De fokkers lieten daarop hun slangen los, waardoor de cobrapopulatie in Delhi explodeerde.

'Oplossing is erger dan probleem'

Larry McDonald, een oude rot op Wall Street, ziet dit cobra-effect in de gevolgen van het overheidsbeleid en overheidsingrijpen in de economie. Met andere woorden: de oplossing is erger dan het probleem.

"Wij geloven dat we aan het begin staan van het grootste cobra-effect in de geschiedenis van de economie", schreef McDonald volgens Marketwatch onlangs op zijn populaire Bear Traps Report-blog.

"De enorme monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen - meer dan 15 biljoen dollar wereldwijd - die de economie moeten redden van een deflatoire depressie, gaan in plaats daarvan een hyperinflatoire economische crash veroorzaken."

Dubieuze debiteuren in de periferie

Volgens McDonald is de wereld de afgelopen twaalf maanden volledig veranderd. Zo heeft Angela Merkel, de voorheen zo zuinige bondskanselier van Duitsland, deze week formeel de handdoek in de ring gegooid met haar toestemming om op grote schaal gemeenschappelijke schuldpapier uit te geven, zegt hij.

"We zijn van een 'zwarte nul' - de Duitse obsessie met begrotingsdiscipline - overgestapt op fiscale giften aan dubieuze debiteuren in de periferie."

'Resultaat zal rampzalig zijn'

Volgens McDonald zien Amerikaanse beleidsmakers ook verschillende economische principes over het hoofd die uiteindelijk grote gevolgen zullen hebben voor beleggers. "Economische uitgangspunten liggen niet zo vast als beleidsmakers denken", zei hij. "Daarom zullen de resultaten rampzalig en onvoorstelbaar zijn."

Tot de wereld zich heeft aangepast aan de nieuwe realiteit doen beleggers er volgens McDonald goed aan het verhaal van de Indiase slangenfokkers in het achterhoofd te houden.

Zie ook: Niet beleggen is inzetten tegen centrale banken

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 september

    1. Hennes & Mauritz Q3-cijfers
    2. Consumentenvertrouwen okt (Dld)
    3. Randstad ex €1,27 dividend
    4. SNB rentebesluit (Zwi)
    5. Geldhoeveelheid aug (eur)
    6. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    7. Orders duurzame goederen aug (VS) -2,8% MoM volitaliteit verwacht
    8. Economische groei Q2 def. (VS) 3% YoY volitaliteit verwacht
    9. Aanstaande woningverkopen aug (VS)
    10. BlackBerry Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht