Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een paar kleine bitcoin-observaties

Een paar kleine bitcoin-observaties

Mooie observatie van Lukas Daalder, econoom van BlackRock:

Van een anarchistisch getint betalingssysteem naar een speeltje voor het grote geld: het kan verkeren. Daar ligt trouwens de echte kracht van de bitcoin, in de flexibiliteit om telkens nieuwe gebruikers aan zich te binden.

Als we het als een echte belegging gaan zien — en laat ik duidelijk zijn, dat adviseer ik zeker niet — zijn er weinig redenen om te verwachten dat het sprookje binnenkort eindigt. Naamsbekendheid, negatieve rentes en de aanhoudende zoektocht naar rendement zijn zeer sterke drijfveren voor een nieuwe koerssprong van de munt.

Is het de rebelse en revolutionaire zweem die eromheen hangt, die het zo aantrekkelijk en magisch maakt? Speelt zeker een rol, denk ik. Wat ook aan de orde is, is dat u in een verhaal, geloof of scenario belegt. Uw geld wordt gesloopt! - dát spreekt het grote publiek aan. Scherpe aandelensommen doen dat niet.

Ik heb met mijn eigen geld geleerd dat beleggen sommen maken is en geen gloedvolle ééns-scenario's afdraaien. Zolang de koers stijgt, is dat niet relevant en lachen bitcoiners hierom. Zolang de koers stijgt. Bitcoin heeft ook al enorme dalingen laten zien. Daar gaat het nooit over, niemand die daarop wijst.

Formeel gezegd: niemand let op, of heeft het over risico. Het grappige is: bitcoiners wijzen (mij) daar wel weer bij aandelen op. Media kunnen er ook wat van. Bitcoin is heilig (want buitenbeentje beurs) en aandelen zijn juist weer dingen die altijd aan het dalen zijn, kunnen dalen, moeten dalen of gaan dalen. 

Hier gaat het juist alleen maar over risico, terwijl de trend al vierhonderd jaar opwaarts is. Dat moet bitcoin nog maar eens laten zien en this time is not different. Ook al schijnt zelfs The Queen interesse te hebben. Over gratis publiciteit voor bitcoin gesproken. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht