Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Scherpere focus Galapagos welkom'

'Scherpere focus Galapagos welkom'

Galapagos gaat het roer behoorlijk omgooien, wat ook wel nodig was na de verschillende tegenslagen waar het biotechbedrijf mee te maken kreeg het afgelopen jaar. 

Analist Martin Crum ging er al eerder van uit dat er harde keuzes zouden worden gemaakt, maar vindt het positief dat dit nu ook daadwerkelijk gedaan wordt.

Snijden in de pijplijn

"Er zal flink gesneden gaan worden in de pijplijn, wat uiteindelijk 150 miljoen euro op jaarbasis zal opleveren", schrijft hij in een reactie. "Dit zal wel even tijd nodig hebben. Concreet zullen de onderzoeksprogramma’s naar medicijnen tegen osteoartritis en stofwisselingsziektes worden gestaakt."

De eerstekwartaalcijfers herbergen volgens de analist geen grote verrassingen. "Het bedrijf wist winst te boeken over Q1, maar dat is een optelsom van een aantal buitengewone baten, waaronder de verkoop van wat activa."

Dat Galapagos zich scherper gaat focussen en enkele onderzoeksprogramma’s stopt, ziet Crum als welkome stappen. 

Overnames

"Daarnaast gaat het concern op zoek naar overnames om via die weg aandeelhouderswaarde te creëren. Dat is een logische keuze, want de kas is nog altijd royaal gevuld met ruim 5 miljard euro."

Overnames zullen wel prijzig zijn, waarschuwt hij, want Galapagos is alles behalve de enige kaper op de kust: de grote farmabedrijven vissen in dezelfde vijver. "En het risicoprofiel zal ook niet verbeteren als een deel van de cashpositie wordt geïnvesteerd in overnames."

Vertrouwen herstellen

Zo ver is het nog niet, hopelijk zal Onno van der Stolpe ervoor waken niet al te hard van stapel te lopen, schrijft de analist. "Het zwaar geschonden vertrouwen van beleggers kan niet nog meer deuken oplopen."

Al met al blijft Crum wel positief over het aandeel. "Het verdient nog steeds een plekje in een goed gespreide portefeuille."

Lees verder: 4 tips bij het beleggen in biotechnologie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht