Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Glansrijke maand voor goud

Glansrijke maand voor goud

Alle aandacht ging de laatste weken uit naar bitcoin en andere cryptovaluta’s. Intussen is goud stilletjes aan een opmars bezig. Deze week brak de prijs door de grens van 1900 dollar per ounce heen.

De afgelopen maand is de goudprijs met 7% gestegen, constateert Barron’s.

Dollar zit goud in de weg

Het kan een uitdaging zijn om boven de 1900 dollar te blijven koersen, merkt Carsten Fritsch van Commerzbank op. Een sterkere dollar maakt goud duurder voor buitenlandse kopers, terwijl een stijgende obligatierente de aantrekkingskracht van het edelmetaal erodeert.

Er staan diverse data op de rol, alle met de potentie om de dollar of de rente hoger te stuwen. Onlangs lieten Fed-leden ook doorschemeren dat de discussie over verkrapping van het beleid in zicht komt. Ook dat kan leiden tot een sterkere dollar, wat een rem zet op verdere stijging van goud.

Bitcoin of goud – wat is de veiliger haven?

Er wordt gedebatteerd over of bitcoin of goud een betere opslag van waarde is, of betere bescherming kan bieden tegen inflatie. Bitcoin liep op tot boven de 60.000 dollar, waarna een daling van 40% volgde. Goud en bitcoin bieden beide bescherming, maar zonder eigen rendement. De enige beloning komt van een hogere koers, benadrukt Arthur van Slooten van Société Générale.

In een beleggingsportefeuille is goud beter op zijn plaats. De risico’s voor de bitcoin zijn vooral neerwaarts na de enorme prijsstijging. Daarbij spelen ook nieuwe regelgeving en zorgen over het milieu bij het minen een rol. De aantrekkingskracht van goud als veilige haven blijft groot.

Goud kan een beschermende rol spelen bij sterk stijgende inflatie of deflatie. Het kan dan verliezen op obligaties of aandelen opvangen. JP Morgan constateert ook dat beleggers de afgelopen maand zijn overgestapt van bitcoin naar goud, waardoor een trend van de voorgaande twee kwartalen is omgekeerd.

De redenen daarvoor zijn niet duidelijk, zei Nikolaos Panigirtzoglou. Het kan zijn dat institutionele beleggers bitcoin nu laten vallen omdat de opmars stokt, of omdat ze de prijs te hoog vinden en daarom de trend omkeren.

Lees ook: Inflatiehedge: platina, bitcoin of goud?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 september

    1. Hennes & Mauritz Q3-cijfers
    2. Consumentenvertrouwen okt (Dld)
    3. Randstad ex €1,27 dividend
    4. SNB rentebesluit (Zwi)
    5. Geldhoeveelheid aug (eur)
    6. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    7. Orders duurzame goederen aug (VS) -2,8% MoM volitaliteit verwacht
    8. Economische groei Q2 def. (VS) 3% YoY volitaliteit verwacht
    9. Aanstaande woningverkopen aug (VS)
    10. BlackBerry Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht