Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 technologieën die u op voorsprong zetten

7 technologieën die u op voorsprong zetten

Sinds de jaren 90 is op de aandelenmarkten 56 biljoen dollar (56.000 miljard) aan waarde gecreëerd - door 1,5% van de bedrijven. Voornamelijk techbedrijven.

Voor wie die boot gemist heeft, maakte Bank of America Global Research een overzicht van baanbrekende nieuwe mogelijkheden - van onvermijdelijk tot onwaarschijnlijk.

6G

Volgens Bank of America Global Research is 5G binnen zeven jaar al niet snel genoeg meer. Elke twee à drie jaar verdubbelt de hoeveelheid data die de wereld produceert. 6G is bijna vijftig keer zo snel als 5G, en wordt verwacht rond 2030.

Bank of America schat de waarde van 6G-technologieën in 2035 op 1,77 biljoen dollar en dat geld zit dan - uiteraard - in telecommunicatie-upgrades, maar ook in datacenter-REITs (Amerikaanse vastgoedfondsen), chips en cybersecurity.

Metaverse

Vaak aangekondigd, nog niet echt gerealiseerd en tegenwoordig met een nieuwe naam: 'metaversum' verwijst naar geïntegreerde virtuele omgevingen waarin mensen of hun avatars gewone dingen kunnen doen, zoals winkelen, socializen of dineren, vaak via een virtual reality headset en altijd zonder hun huis te verlaten.

Dat is uiteraard leuk in games, maar Facebook is al virtuele gemeenschappen en kantoren aan het testen die met zijn VR-bril Oculus te bereiken zijn, Microsoft wil in zijn 'enterprise metaverse' de hele wereld namaken en Disney werkt aan - hoe kan het ook anders - virtuele pretparken waarvoor je de bank niet af hoeft.

Hologrammen

Bijna tien jaar geleden gaf een hologram van rapper 2Pac - toen al ruim vijftien jaar dood - een concert in Californië, en volgend jaar geven de zeventigers van ABBA virtuele concerten met hologrammen van zichzelf in hun hoogtijdagen. Bank of America ziet echter toepassingen ver voorbij dit soort publiciteitsstunts. Hologrammen kunnen lesgeven, virtueel vergaderen en het Metaverse opvrolijken, volgens de onderzoekers.

Voorlopig echter nog niet: een beetje hologram verstookt per seconde een halve terabyte aan data, wat ruim meer is dan 5G aankan. De kansen liggen dus bij 6G, cloud computing, Microsoft (dat al met versie 2 van zijn HoloLens bezig is) en start-ups als Hypervsn, AV Concepts, Digital Domain en Base Hologram.

Rechtstreeks verbinden met het brein

Nu kunstmatige intelligentie steeds beter wordt en medici volop experimenteren met hersenimplantaten voor mensen met een neurologische ziekte, is de technologie om gezonde mensen super-denkkracht te geven misschien niet ver weg meer. Dan hoef je misschien alleen nog maar te denken om een paper te schrijven, en kunnen robots die gevaarlijk werk doen bestuurd worden door een menselijk brein.

Bank of America schat de markt in 2030 op 5,6 miljard dollar en wijst als interessante start-ups Neuralink, Synchron en Neurable aan.

eVTOL

eVTOL staat voor electric vertical take-off and landing: iets als een helikopter, maar dan op een accu. Als die technologie van de grond komt, hebben we luchttaxi's.

Uber is er vier jaar mee bezig geweest en heeft het resultaat toen verkocht aan Joby Aviation, dat half mei in de SPAC Reinvent Technology Partners zijn beursgang beleefde. Daarbij werd het gewaardeerd op 4,5 miljard dollar.

Accu's

Oplaadbare batterijen en accu's zijn naast chips en 6G de belangrijkste elementen van het vervoer van de toekomst. Giganten als Tesla en bedrijven van bescheidener omvang als het Chinese Contemporary Amperex Technology zetten alles op alles om veilige, duurzame accu's te ontwikkelen.

Die zullen dan waarschijnlijk voorzien zijn van vast lithium (in plaats van het vloeibare, brandbare lithium van tegenwoordig), wat effecten heeft op bijvoorbeeld mijnbouwbedrijven (van vast lithium is minder nodig), de chemische industrie, de sector schone energie en natuurlijk op de autofabrikanten.

Milieuvriendelijke mijnbouw

De huidige mijnbouwtechnieken zijn vervuilend, destructief en gevaarlijk, maar volgens Bank of America kunnen bijvoorbeeld metalen uit zee worden gewonnen met 70% minder CO2-uitstoot dan nu ze op land worden gedolven. De bank schat de wereldwijde 'oceaaneconomie' van 2030 op 3 biljoen dollar.

Lees ook: 3 tech-dividendaandelen als crashbescherming

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht