Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Koersen kunnen verder stijgen als tekorten tijdelijk blijken'

'Koersen kunnen verder stijgen als tekorten tijdelijk blijken'

Als de problemen in de toeleveringsketen tijdelijk van aard blijken te zijn, is er nog ruimte voor de aandelenkoersen om verder te stijgen. Dat zegt Emiel van Heiligenberg, hoofd Asset Allocatie bij vermogensbeheerder Legal & General Investment Management.

We zitten namelijk niet aan het einde van de economische cyclus, maar in het midden, schrijft hij in de Q4-outlook Pushing through bottlenecks.

Nog geen recessie in zicht

"Aan de koersen te zien lijkt het alsof we laat in de cyclus zitten, maar op onze heatmap brandt er nog geen enkel lampje dat aangeeft dat er een recessie ophanden is. Het sentiment op de aandelenmarkt is voorzichtig, maar anticiperen op een grote sell-off is volgens ons niet nodig. Inflatie is wel een groot risico."

Van den Heiligenberg voorziet hogere inflatie voor een langere periode, nu er wereldwijd steeds meer problemen ontstaan met toeleveringsketens en capaciteit. "De vracht stapelt zich op in grote havens, een aantal bekende bedrijven meldt al fabriekssluitingen door nieuwe uitbraken van het virus. Tegelijkertijd drijven de energietekorten de prijzen in China en Europa de hoogte in."

Lichtpuntjes

Maar er zijn ook lichtpuntjes. "Sommige risico’s zijn weggeëbd. Zo is het probleem met het schuldplafond in de VS tot december afgewend en ook de wereldwijde risico's van corona nemen af, nu de vaccinatieniveaus stijgen."

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gezegd dat inflatie misschien wat langer aanhoudt dan verwacht, maar uiteindelijk weer zal verzwakken. De ECB heeft gewaarschuwd voor overreageren op een 'tijdelijke' situatie.

Aandelen bewegen door bottlenecks

"Als de supply chain-problemen tijdelijk zijn in plaats van structureel, en veroorzaakt worden door sterke vraag, dan zijn wij van mening dat aandelen zich wel door deze bottlenecks heen kunnen bewegen", sluit Van Heiligenberg af.

Zie ook: 'Hoog de weging van aandelen op'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht