Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Shell uit de as herrezen'

'Shell uit de as herrezen'

De afgelopen anderhalf jaar zijn voor Shell behoorlijk enerverend geweest, zoals Martin Crum van de IEX-Beleggersdesk het verwoordt. 'Inmiddels is het stof opgetrokken en kan gesteld worden dat Shell sterk is opgeveerd', schrijft hij in een reactie op de cijfers van de oliegigant.

De verwachtingen waren hooggespannen en daar heeft het concern niet helemaal aan kunnen voldoen. Echter, de kasstroom was wel bijzonder sterk en fors hoger dan verwacht.  

Kasstroom belangrijkst

En dat is toch waar het in de eerste plaats om draait bij Shell, legt Crum uit. "Daar moet immers het dividend uit betaald worden, de investeringen mee gedaan, de schuld mee afgebouwd en een aandeleninkoopprogramma uit worden betaald."

Na het woelige jaar dat Shell achter de rug heeft, meldt zich nu een activistische aandeelhouder: Daniel Loeb van Third Point. "Niet de eerste de beste, die een belang van circa 750 miljoen dollar heeft genomen en veranderingen eist bij Shell", aldus de analist. 

'Opsplitsen geen goed plan'

Loeb oppert het bedrijf in tweeën te splitsen. Crum is er geen voorstander van. "Hoewel dit op korte termijn de koers wat hoger zou kunnen tillen, en daar zijn activistische aandeelhouders veelal op uit, geldt een opgesplitst Shell vooral als een verzwakt Shell. Het management gaat het gesprek met Third Point aan en wil daar niet al te ver op vooruit lopen, maar lijkt er weinig voor te voelen."

Ook de argumenten vindt de analist niet overtuigend. "Dat Shell niet elk type aandeelhouder tevreden kan stellen tijdens de energietransitie is duidelijk, maar voor ontevreden aandeelhouders is een heel snelle, simpele optie beschikbaar: de verkoopknop."

Op meerdere borden tegelijk schaken

Over de toekomst blijft analist overwegend positief. "Het blijft onzeker hoe de energieprijzen zich zullen ontwikkelen, maar gezien de aanhoudend hoge vraag en sterk achtergebleven investeringen is de kans niet groot dat we snel lagere prijzen zullen zien."

"Het stelt Shell in staat te schaken op vele borden tegelijk. Te denken valt aan een hoog progressief dividend, een aandeleninkoopprogramma, schuldenafbouw en/of investeringen in zowel traditionele energiebronnen als schone energievormen."

Lees verder: 'Dividend Shell prima vergoeding voor het wachten'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht