Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bestaan er zomer- en winteraandelen?

Typische zomer- en winteraandelen: de holy grail of klinkklare onzin?

Op de ex-dividenddatum hoort er van de aandelenkoers exact het dividendbedrag afgetrokken te worden. In de praktijk daalt de koers vaak minder hard en daar profiteren handelaren van. En er zijn nog meer seasonality trading-strategieën, schrijft TrendSpider.

Denk aan een bedrijf dat zwempakken verkoopt: dat doet in de zomer betere zaken dan in de herfst of winter. Hierdoor presteert het aandeel in de zomer wellicht beter - beleggers kunnen daar voordeel uit halen door in de lente de aandelen van de producent aan te schaffen. Dit is een voorbeeld van een sectorstrategie, maar er zijn meer strategieën.

Vaak zijn sectoren met seizoenseffecten afhankelijk van een commodity - een grondstof of gewas dat als homogeen goed wordt beschouwd - die door de jaren heen min of meer dezelfde fluctuaties in de prijs kent. 

Energie

Bedrijven die energiegerelateerde activiteiten hebben, stijgen vaak in de wintermaanden door de hogere vraag naar olie en aardgas. Beleggers kunnen hierop anticiperen door in de herfst in energiebedrijven te stappen.

De gasprijzen in Europa kunnen zeker bij een strenge winter hard omhoog schieten.Wel is van belang hoe goed de gasopslagen zijn gevuld voor de totstandkoming van de prijzen. Daarnaast kan een zachte winter voor minder vraag zorgen, waardoor de strategie niet erg lucratief of zelfs verlieslatend is. 

Retail 

Retailers draaien over het algemeen het best in het vierde kwartaal, dankzij de feestdagen. Ook bezorgbedrijven en leveranciers aan retailers doen doorgaans goede zaken in het laatste kwartaal van het jaar. Beleggers kunnen op dit jaarlijkse patroon inspelen door voorafgaand aan het feestdagenseizoen aandelen te kopen die meeliften op de koopgekte en deze aan het einde van het jaar te verkopen. 

Agrarische bedrijven

In de periode dat boeren hun akkers inzaaien zijn de prijzen van agrarische grondstoffen zoals maïs, graan en sojabonen meestal hoog. De cyclus in de landbouw is een van de meest voorspelbare van alle financiële cycli, doordat landbouw een vast patroon kent van zaaien, kweken en oogsten. Gewassen worden vrijwel altijd in dezelfde periode gezaaid en geoogst. De wetten van vraag en aanbod zorgen er dan ook voor dat de prijzen van de gewassen met de cycli meebewegen.

Dit zorgt er echter wel voor dat boeren vaak relatief lage prijzen ontvangen voor hun producten, doordat andere boeren op hetzelfde moment van hun oogst af moeten.

Beleggers kunnen hierop inspelen door aan het einde van de winter of heel vroeg in de lente te investeren in deze sector. Wel is er in deze sector een specifiek risico: weersomstandigheden kunnen voor volatiele prijzen zorgen.

Er zijn echter ook strategieën die minder sectorafhankelijk zijn. 

De financiële kalender

Sommige gebeurtenissen - kwartaalcijfers, dividenduitkeringen - staan al maanden tevoren in de agenda. Toch is het mogelijk om op korte termijn te profiteren van inefficiënties op de financiële markten die erdoor ontstaan.

  • Cijferseizoenstrategie

Bij deze strategie is het idee om aandelen van bedrijven te kopen vlak voordat ze cijfers publiceren. Beleggers doen er goed aan vooraf te onderzoeken hoe sterk de beurs normaal gesproken op die cijfers reageert.

Als de beurs meestal lauwtjes reageert op cijfers van het bedrijf, dan is deze strategie weinig lucratief. Ook als de marktomstandigheden al zijn verslechterd is deze strategie minder effectief. 

  • Dividendstrategie

Deze strategie is gebaseerd op het algemene principe dat aandelenkoersen vaak in aanloop naar de ex-dividenddatum stijgen, om daarna weer te dalen. De belegger koopt voor de ex-dividenddatum de aandelen, om ze (kort) daarna weer te verkopen. Als de koers stevig daalt, kan de koper ervoor kiezen om de aandelen aan te houden totdat die weer herstelt tot het oorspronkelijke niveau. 

Theoretisch gezien hoort deze strategie niet te werken, omdat markten volgens perfecte logica zouden moeten bewegen. Het dividendbedrag zou precies gereflecteerd moeten worden in de koers. Financiële markten werken echter niet perfect en het gebeurt dan ook niet zelden dat handelaren dividend ontvangen en de aandelen tegen een slechts licht lagere koers van de hand kunnen doen.

Als bedrijf X €1 per aandeel dividend uitkeert, maar de koers slechts met €0,70 per aandeel daalt op de ex-dividenddatum, kunnen beleggers van dit verschil profiteren. En flink ook. 

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht