Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goed nieuws: Amerikaanse productiviteit in de lift

Goed nieuws: Amerikaanse productiviteit in de lift

In het derde kwartaal steeg de arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten. Dat betekent dat er gemiddeld in een uur tijd meer aan werk verzet is dan voorheen. Beurzen reageerden positief op dit nieuws.

In deze column licht ik toe waarom dit zo is en wat het kan betekenen voor de langere termijn.

Goed nieuws voor bedrijfsresultaten

Hoe hoger de productiviteit, des te meer werk er gemiddeld in één uur wordt verzet. Mits deze stijging steker is dan die van de lonen, daalt de kostprijs per product of dienst. In het derde kwartaal steeg de arbeidsproductiviteit met 4,7% (geannualiseerd), terwijl de lonen met 3,9% omhoog gingen. De kosten voor arbeid namen hierdoor met 0,8% af.

Lagere kosten zijn gunstig voor bedrijfsresultaten en dus ook voor aandelenbeleggers. Bedrijven kunnen dit voordeel gebruiken om prijzen te verlagen en zo hun marktaandeel vergroten. Bedrijven kunnen prijzen ook ongewijzigd laten waardoor winstmarges zullen stijgen.  

Goed nieuws voor de economie

Een hogere productiviteit betekent niet alleen meer winst voor bedrijven, maar ook meer geld in de portemonnee van werknemers. Historisch gezien ging een toename van de arbeidsproductiviteit namelijk hand in hand met een stijging van het reële (inflatie-gecorrigeerde) inkomen. Een hogere productiviteit leidt er dus toe dat mensen meer te besteden hebben. Dit is goed nieuws voor de economie (en ook voor beleggers).

Goed nieuws voor de toekomst

Een hogere arbeidsproductiviteit kan soelaas bieden voor uitdagingen op de langere termijn. Een voorbeeld van zo’n uitdaging is vergrijzing. Door vergrijzing wordt de beroepsbevolking steeds kleiner ten opzichte van het aantal gepensioneerden. Dit zorgt voor meer schaarste op de arbeidsmarkt, met hogere (nominale) lonen als gevolg. Bedrijven zullen hogere loonkosten doorberekenen aan de consument. Dit draagt bij aan een hogere inflatie op de langere termijn.

Vandaag de dag kampt het bedrijfsleven al met een tekort aan arbeidskrachten. Deze situatie dwingt bedrijven om de productiviteit te verhogen. De hoeveelheid werk moet namelijk door een steeds kleinere groep mensen worden uitgevoerd. Het is daarom niet vreemd dat technologische investeringen de laatste tien jaar sterk zijn toegenomen. Technologische ontwikkeling is namelijk dé sleutel tot een hogere productiviteit.

Optimistisch vooruitzicht

Tegenwoordig zijn er haast geen bedrijven meer te bedenken die geen gebruik maken van technologische innovatie. Artificial Intelligence (AI), kwantumcomputers en robotisering zijn kansen voor bedrijven die hun productiviteit blijvend willen verhogen.

Naast kansen brengen deze ontwikkelingen ook risico’s met zich mee. Zo zullen ze een behoorlijke verschuiving op de arbeidsmarkt teweeg brengen.

Hoewel we de risico’s van technologische innovatie niet moeten onderschatten, beschouw ik deze per saldo als een optimistisch vooruitzicht voor de langetermijnbelegger. Welke bedrijven hier het meest van zullen profiteren? Dat is van te voren lastig te voorspellen. Daarom doen de meeste beleggers er goed aan om hun beleggingsportefeuille goed te spreiden.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.