Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is het optimisme onder beleggers terecht?

Is het optimisme onder beleggers terecht?

Na een beursdipje in april, herwonnen beleggers hun optimisme in de maand mei. Is dit optimisme gegrond? In deze column ga ik in op recente marktontwikkelingen en de verwachtingen voor de komende periode.

Beursontwikkelingen

Het tweede kwartaal van 2024 startte met dalende aandelenindices in april. Deze terugval werd voornamelijk veroorzaakt door aanhoudende onzekerheid over inflatie- en arbeidsmarktontwikkelingen. Speculatie over een verder uitstel van renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), zorgde voor hogere marktrentes en dalende beurskoersen. In mei keerde het tij dankzij bemoedigende inflatiecijfers en signalen van verdere afkoeling op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Sindsdien vinden aandelenkoersen weer hun weg omhoog.

Inflatie VS koelt verder af

Recente economische cijfers uit de Verenigde Staten wijzen op een verdere afkoeling van de inflatie. De krapte op de arbeidsmarkt nam af en de consumentenprijsindex (CPI) daalde naar 3,4% op jaarbasis. Dit gaf beleggers meer vertrouwen dat de inflatie richting de doelstelling van 2% beweegt en dat de Fed later dit jaar de rente zal verlagen.

De Fed blijft zelf voorzichtig in haar verwachtingen over renteverlagingen op de korte termijn. Meerdere beleidsbepalers bij de Fed benadrukten dat, hoewel de inflatie afneemt, verdere renteverlagingen afhankelijk zijn van hoe de economie zich ontwikkelt. Zij nemen dit behoudende standpunt in omdat zij te allen tijde willen voorkomen dat ze het beleid te snel versoepelen, waardoor inflatie opnieuw kan oplaaien.

Optimisme in de Eurozone

Hoewel het de Eurozone economisch minder voor de wind gaat dan de VS, zien we ook hier positieve ontwikkelingen. De Europese economie groeide in het eerste kwartaal van 2024 en de werkgelegenheid nam toe. De dienstensector liet een solide groei zien, wat bijdroeg aan het toenemende optimisme onder inkoopmanagers en beleggers. Deze trends wijzen op een aanhoudend economisch herstel en verhogen de kans op beleidsrenteverlagingen in de nabije toekomst.

Net als de Amerikaanse Fed, liet ook de Europese Centale Bank (ECB) haar beleidsrente vooralsnog ongewijzigd. Wel is de ECB minder voorzichtig wat betreft het temperen van de marktverwachtingen. In haar meest recente uitingen gaf Christine Lagarde van de ECB het signaal af dat de kans op een aanstaande renteverlaging verder is toegenomen.

Vooruitzichten

Recente economische ontwikkelingen stemden beleggers optimistisch. Bedrijfsanalisten delen dit optimisme en hebben hun winstverwachtingen voor 2024 en 2025 verhoogd. Stijgende winstverwachtingen zijn wat ons betreft een solide basis voor verdere koersstijgingen in de toekomst. 

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 juni

    1. Detailhandelsverkopen mei (Chi)
    2. Industriële productie mei (Chi) volitaliteit verwacht
    3. ING Beleggersdag
    4. Flow Traders ex €0,15 dividend
    5. Empire State index juni (VS)
  2. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht