Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fed meeting: wat zijn de vooruitzichten voor de komende periode?

Fed meeting: wat zijn de vooruitzichten voor de komende periode?

Vorig jaar zorgde een koerswijziging van de Fed voor een rally op de aandelenbeurs. Het vooruitzicht op rentedalingen stemde veel beleggers positief. Vorige week besloot de Fed de rente niet te wijzigen en publiceerde deze zijn herziene verwachtingen. Welk vooruitzicht kunnen beleggers hieruit afleiden?

Optimisme onder beleggers

Eind oktober zorgde de Amerikaanse centrale bank voor een positieve impuls op de beurs. Zij maakte duidelijk dat er geen verdere renteverhogingen meer werden verwacht. Sterker nog, de prognoses van de centrale bank hielden rekening met drie renteverlágingen van ieder 0,25 procentpunt. Reden voor deze koerswijziging was de aanhoudende daling van de inflatie.

Beleggers reageerden enthousiast; het beurssentiment steeg en de marktrentes daalden. In de periode die volgde vonden zowel aandelen- als obligatiekoersen hun weg omhoog.

Marktverwachtingen terug in lijn

In eerste instantie liepen beleggers te hard van stapel door de gewijzigde vooruitzichten van de Fed. De marktverwachtingen liepen op tot ruim zes renteverlagingen in 2024, terwijl de Fed uitging van drie renteverlagingen. Ook gingen de meeste marktdeelnemers ervan uit dat de rente in het eerste kwartaal al zou worden verlaagd.

In de afgelopen maanden kwamen de marktverwachtingen meer in lijn met die van de centrale bank. Als gevolg hiervan veerden de marktrentes weer wat op. Hierdoor leverden obligaties iets in van de gemaakte koerswinst. De aandelenkoersen stegen daarentegen onverminderd door.

Hogere groei en hogere inflatie

Het optimisme onder aandelenbeleggers is niet uit de lucht gegrepen. De Amerikaanse economie staat er namelijk nog steeds goed voor. Dit blijkt ook uit de meest recente prognoses van de centrale bank, waarin de prognose voor de economische groei voor 2024 werd verhoogd van +1,4% naar +2,1%.

Vreemd genoeg heeft meer economische groei ook een keerzijde. Het kan namelijk de strijd tegen inflatie in de weg zitten. In de huidige krappe arbeidsmarkt kan een hogere vraag naar bijvoorbeeld diensten resulteren in hogere prijzen. Hoewel de Fed nog steeds verwacht dat inflatie blijft dalen, stelde zij de verwachte inflatie voor 2024 wel wat hoger bij (+0,2%).

Verwachtingen kunnen veranderen

Vorige week bleek dat de Fed – ondanks de hogere inflatieverwachtingen – nog steeds drie renteverlagingen verwacht in 2024. Dit tot tevredenheid van aandelenbeleggers.

Toch moeten beleggers voorzichtig zijn met deze ‘verwachtingen’. De gepresenteerde prognose van drie renteverlagingen is de middelste verwachting (mediaan) van de individuele commissieleden. Van de 19 beleidsbepalers waren er negen die drie renteverlagingen verwachten, maar ook negen die uitgingen van twee of minder renteverlagingen. Het is dus zeker niet uitgesloten dat het aantal renteverlagingen in de toekomst nog verandert.

Vooruitzichten blijven gunstig

Als de centrale bank de rente minder sterk verlaagt dan verwacht, dan kan dit de beurzen in beweging brengen. Zolang de inflatie blijft dalen en de arbeidsmarkt stevig in het zadel zit, blijft deze beweeglijkheid waarschijnlijk beperkt tot een korte adempauze. De Amerikaanse economie wist zich de afgelopen jaren goed staande te houden, ondanks de stevige renteverhogingen. Onze verwachting is dat zij dit de komende periode blijft doen.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht