Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Is AI nog een hype te noemen?

Nvidia: symbool van een AI-hype?

Vorige week steeg de beurswaarde van Nvidia in één dag met $277 miljard. De gepubliceerde kwartaalcijfers ontketenden een nieuwe golf van optimisme omtrent Artificial Intelligence (AI). Slaan beleggers niet te ver door in hun optimisme?

Vorige week donderdag steeg het aandeel Nvidia in één dag met ruim 16%. Het bedrijf uit Silicon Valley versloeg de marktverwachtingen met een gerapporteerde omzetstijging van 233%. Deze stijging is te relateren aan de hoge vraag naar Nvidia’s chips die nodig zijn voor AI-diensteverleningen. Nvidia is namelijk goed voor ongeveer 80% van de hoogwaardige AI-chipmarkt. Maar ook aandelenkoersen van andere chipfabrikanten, zoals Advanced Micro Devices (+11%) en Broadcom (+6,3%), profiteerden van het optimistische AI-sentiment.

AI-hype?

Sinds de introductie van ChatGPT in november 2022 steeg de koers van Nvidia met ruim 360%. Ook voor andere AI-gerelateerde bedrijven was 2023 een topjaar. Toch zijn er ook beleggers die vrezen dat we hier getuige zijn van en AI-hype, die uiteindelijk uitmondt in een beursdeceptie. 

Een veelgehoord argument is dat de opkomst van AI enorm ontwrichtend zal zijn voor het bedrijfsleven en daarmee schadelijk zal zijn voor de economische groei. In dit scenario zorgt AI ervoor dat er in korte tijd veel mensen overbodig worden op de arbeidsmarkt, met hoge werkloosheid tot gevolg.

Of productiviteitsexplosie?

Andere beleggers beweren dat AI juist de potentie heeft om economische groei te verhogen. De gedachte hierachter is dat de potentiële economische groei gelijk aan de groei van de beroepsbevolking + de groei van productiviteit.

Als je met behulp van AI meer kunt produceren met hetzelfde aantal mensen, dan stijgt de productiviteit van de beroepsbevolking als geheel. Meer productiviteit resulteert in een hoger reëel besteedbaar inkomen wat gunstig is voor de potentiële economische groei (en bedrijfswinsten).

Gunstige vooruitzichten

Of de wereldeconomie daadwerkelijk in korte tijd overrompeld wordt door AI, zoals de pessimisten vrezen, valt nog te bezien. Uit een recent onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt bijvoorbeeld dat AI-oplossingen in de praktijk te veel kosten met zich meebrengen. Deze praktische beperkingen kunnen de adoptie van AI vertragen, waardoor de transitie geleidelijk zal verlopen. 

Daar komt bij dat we vandaag de dag kampen met krapte op de arbeidsmarkt. De demografische vergrijzing zal de druk waarschijnlijk nog verder opvoeren. Een hogere arbeidsproductiviteit is dus simpelweg nodig als we met een krimpende beroepsbevolking hetzelfde werk willen verzetten. De krappe arbeidsmarkt zal waarschijnlijk als ‘buffer’ dienen, voordat bepaalde arbeidsplaatsen in de toekomst overbodig worden.

Lees ook: Deze 3 aandelen selecteren topanalisten voor langetermijngroei

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 16 april

  1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
  2. China industriële productie maart
  3. China detailhandelsverkopen maart
  4. B&S Group Q4-cijfers
  5. Fastned Q1-cijfers
  6. VK werkloosheid feb
  7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
  8. PostNL jaarvergadering
  9. Kendrion €0,45 ex-dividend
  10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht