Word abonnee en neem Beursduivel Premium
AEX op weg naar 800?
Beeld: iStock

AEX op weg naar 800?

In de afgelopen drie weken hebben de AEX-bulls zich goed laten zien en horen. Ze veerden op vanaf de 710+-steunzone, passeerden rap de SMA-lijn en lijken op weg naar de 800-punten-zone. Hoe ziet de route richting jaarultimo eruit?

Felle Breakout

Met de derde forse witte candle op rij, inclusief gaten tussen de bodies, zijn de bulls bezig met een zogenaamde breakout-beweging, ofwel een duidelijke stap noordwaarts boven de SMA-lijn. De opmaat voor deze uitbraak was bij 710+, een cruciale steunzone voor de langere termijn.

Een en ander gaat gepaard met een vleugje dramatiek, aanzwellende turbulentie en wellicht wat overdreven euforie. Houden de bulls dit tempo vol?

Eerst een pullback?

De huidige uitbraak bereikt de derde Fibonaccilijn op 763+ punten, en hier zou een pauze ingelast kunnen worden. Aansluitend een extra aanloopje tot uiterlijk 745 punten om daarna een serie hogere toppen en hogere bodems te starten.

Dit is een aannemelijk scenario, gelet op de felheid van de uitbraak. De indicatoren echter sturen aan op een verdere stijging, zonder aanloopje. Hoe nu verder?

De candlekleur is leidend

Alles wijst op een verdere stijging van de AEX zolang de index boven 745 punten blijft bewegen. De rode streep op 795, met mogelijk een uitschietertje naar 800, is hierbij het koersdoel. Maar komt er nu wel of niet een extra aanloopje?

Om dat te weten, moeten we de huidige weekcandle goed volgen. Als de spriet op de witte body in lengte groeit, impliceert dit een terugtrekkende beweging van de bulls. Een volgende indicatie is een zwarte candle, dan zullen de beren een aanval inzetten.

Veel speelruimte

Voor trendvolgende beleggers ziet de grafiek er hoopvol uit richting de jaarultimo. Turbo Long-posities zijn gerechtvaardigd conform mijn DBS-indicator, waarbij wel rekening gehouden moet worden met aanzwellende turbulentie, dus ook met een extra aanloopje. Er is voldoende stijgingsruimte en correctieruimte, waardoor de strategie kopen op zwakte gevolgd kan worden.

Klik hier voor de AEX-Turbo's van BNP Paribas

Risicowaarschuwing

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retail beleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Disclaimer
Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A. (www.bnpparibasmarkets.nl). De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker  geven diens technische mening weer over het betreffende item in de hoedanigheid van technisch analist en consultant. De beloning van BTAC, Bakker staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.
Op het moment van schrijven heeft Nico Bakker van BTAC in privé dan wel zakelijk mogelijk een long of short positie in een van de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document dan wel financiële instrumenten die hier aan zijn gerelateerd. Er kan tevens sprake zijn van indirecte deelnemingen via beleggingsfondsen, pensioenfondsen en/of kapitaalverzekeringen waarin wordt belegd en waar hij of andere medewerkers van BTAC geen invloed hebben op het beleggingsbeleid. Verder zijn er geen andere potentiële belangenconflicten bekend.


Lees hier de disclaimer ten aanzien van beleggingsaanbevelingen die op dit document van toepassing is.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht