Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De desinflatietrend is nu echt ingezet
Beeld: iStock

De desinflatietrend is nu echt ingezet

De Federal Reserve werd opnieuw positief verrast door het inflatierapport over oktober uit de VS. De inflatie kwamen opnieuw lager uit dan verwacht, en de financiële markten vierden het waarschijnlijke einde van de renteverhogingen door aandelen en obligaties wereldwijd een boost te geven.

De resulterende daling van de Amerikaanse rente en de vlucht uit veilige havens naar risicovolle activa deed de dollar fors zakken: die daalde scherp ten opzichte van elke belangrijke valuta wereldwijd.

Nu de desinflatoire trends wereldwijd stevig lijken door te zetten, zou de focus moeten verschuiven naar de economie. Het belangrijkste gegeven wordt gevormd door de flash PMI-indexcijfers van de bedrijfsactiviteit voor november, die donderdag uitkomen in de eurozone en het VK en vrijdag (vanwege Thanksgiving) in de VS.

De verwachtingen voor deze index in het VK en vooral in de eurozone zijn nogal somber. Een positieve verrassing hier zou het pessimisme rond de Europese economieën kunnen verlichten en de recente rally in de euro en het pond kunnen aanwakkeren.

Het Britse pond

Ook de inflatiecijfers in het VK verrasten negatief, wat de Bank of England welkom respijt gaf. Hoewel zowel de headline-inflatie als de kerninflatie op een zeer hoog niveau blijft, is de desinflatoire trend nu duidelijk. Vooral deze laatste index daalde onder de 6%.

De cijfers uit het banenrapport waren over het algemeen beter dan verwacht, wat bijdroeg aan het algemene optimisme op de financiële markten en de rally voedde.

Alle ogen zijn nu gericht op de vooruitgeschoven PMI-cijfers voor november, de meest recente graadmeter voor de huidige staat van de Britse economie. De cijfers van vorige maand kwamen overeen met een economie in recessie of op zijn best stagnerend. We moeten daar waarschijnlijk een verbetering in zien voor het pond verder stijgt.

De euro

We hebben al eerder gewezen op de achterlopende economische cijfers van de eurozone, met als opmerkelijke uitzondering de inflatie. Terwijl vertrouwenscijfers op tijd komen, komen harde data met twee maanden of langer vertraging naar buiten, dus het is moeilijk om te zien hoe betrouwbaar de eerste zijn. De industriële productie voor september was behoorlijk somber: een daling van bijna 7% op jaarbasis op basis van het aantal werkdagen.

Tot nu toe bevestigen harde cijfers het pessimisme dat uit de PMI-sentimentcijfers spreekt en lijkt het erop dat de economie van de eurozone opnieuw krimpt. Net als in het geval van het pond kan het moeilijk zijn voor de euro om verder door te stomen, tenzij er woensdag een duidelijke verbetering komt in de PMI-cijfers voor november.

De dollar

Het goede nieuws uit het inflatierapport van oktober veroorzaakte een onmiddellijke daling van 20 basispunten in de rente op 10-jaars Treasuries en leidde tot een vlucht uit de Amerikaanse dollar. De markten hebben elke kans op extra renteverhogingen door de Fed al weggenomen (redelijkerwijs) en verwachten nu dat de eerste renteverlaging in mei 2024 zal plaatsvinden (volgens ons in mindere mate).

Ondanks tekenen van een bescheiden vertraging blijft de Amerikaanse economie in een goed tempo groeien en blijft de arbeidsmarkt op volledige werkgelegenheid. De dollar zal allicht niet veel verder meer corrigeren totdat daar veel verandering in komt.